Przepis z "Jadłonomia" Marty Dymek
Składniki:
- 2 szklanki buraków, startych na tarce o grubych oczkach
- 1 czerwona cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki prażonego słonecznika
- 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1/4 szklanki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki pietruszki, posiekanej
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/2 łyżeczki chilli
- sól i pieprz
Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i dokładnie wyrabiamy masę. Formujemy burgery, a następnie przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 200°C przez 20 minut. Po tym czasie odwracamy burgery na drugą stronę i pieczemy kolejne 10-15 minut. Smacznego!
ŚWIETNE BURGERY! BURACZKI UWIELBIAM, WIĘC NA PEWNO BY MI ZASMAKOWAŁY :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie robiłam burgerów z buraków i chociaż same je uwielbiam to jakoś do burgerów mi one nie pasowały, ale chyba muszę w końcu spróbować :P Twoje wyglądają super :)
OdpowiedzUsuń