Ten przepis czekał na realizację od zeszłorocznych wakacji. To było jedno z moich ulubionych dań w restauracji, w której pracowałam. Odtworzenie w domu okazało się prostsze niż myślałam, a to za sprawą łatwo dostępnych składników i stosunkowo krótkiego czasu przygotowania. To dania można również jeść jako sałatkę albo zapakować do lunchboxu i zjeść w szkole lub pracy.
Składniki:
- 1 mały filet z kurczaka,pokrojony w kostkę
- 5 suszonych pomidorów, pokrojonych w paski
- 2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
- garść rukoli
- zioła prowansalskie
- makaron świderki lub penne
Makaron gotujemy al dente. Kurczaka obtaczamy w ziołach prowansalskich i smażymy na rozgrzanej oliwie. W połowie smażenia dodajemy pomidory a następnie czosnek. Pod koniec dodajemy makaron oraz większą część rukoli i całość mieszamy. Przekładamy na talerz i posypujemy pozostałą rukolą. Smacznego!
często jest u mnie taki makaron
OdpowiedzUsuńFajne. Z takich składników nie ma opcji, żeby nie smakowało :). Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne danie
OdpowiedzUsuńDodaję jeszcze prażony słonecznik ;)
OdpowiedzUsuńmożna jeszcze dodać mozarelle :)
OdpowiedzUsuń