29 marca 2011

Sałatka na grecką nutę

Pamiętacie moment w Waszym życiu, kiedy uświadomiliście sobie, że jedzenie to coś więcej niż zaspokajanie potrzeb, a gotowanie\pieczenie sprawia Wam ogromną radość? Ja doskonale pamiętam tę chwilę. Miałam wówczas 14 lat i razem z moją przyjaciółką wyjechałam na ferie zimowe do Anglii. Dobrze pamiętam smak pieczonego łososia z przepysznym sosem (ile bym teraz dała za ten przepis), czekoladowych muffin i...sałatki greckiej. Wcześniej nie znałam tych smaków, dlatego przez dłuższy czas pozostawałam pod ich silnym wpływem (sałatkę grecką jadłam średnio raz w tygodniu, a muffiny piekłam nałogowo). Po powrocie z Anglii większą uwagę zwracałam na to, co ląduje na moim talerzy, odkrywałam nowe potrawy, aż przyszedł dzień, kiedy przejęłam stery w kuchni.
A wracając do sałatki. To przede wszystkim wspomnienie, ale nie tylko pamiętnych ferii, lecz również lata. Kiedy świeżych warzyw dostatek, robię ją bardzo często, nawet kilka dni pod rząd. To nie jest typowa sałatka grecka, zrezygnowałam z oliwek, za to dorzuciłam sałatę. Taka wersja odpowiada mi najbardziej.

Składniki:
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/4 ogórka
- 1 czerwona cebula (opcjonalnie)
- 100 g sera feta
- oliwa
- ulubione zioła
Warzywa umyć. Paprykę pokroić w krótkie paseczki, ogórki w plasterki, pomidorki na pół, cebulę w piórka. Sałatę "porozrywać" na mniejsze kawałeczki, wrzucić do miski, dodać warzywa. Polać oliwą (wedle uznania) i posypać ulubionymi ziołami, wymieszać. Dorzucić pokrojoną w kostkę fetę, delikatnie przemieszać. Wstawić do lodówki na ok. 1/2 h, chociaż niecierpliwi mogą zjeść od razu. Smacznego!


26 marca 2011

10 ulubionych przepisów


Chciałam, żeby setny post był wyjątkowy. Ostatnio jestem przytłoczona pracą, prowadzenie bloga musiało niestety zejść na drugi plan, dlatego nie przygotowałam żadnego specjalnego dania na tą okazję. Wpadłam jednak na pomysł, że mogłabym zamieścić 10 moich ulubionych przepisów, które ukazały się na łamach bloga. Szczerze zachęcam Was do ich wypróbowania!

1. Tarta z czerwonymi porzeczkami

2. Kabaczki po marsylsku
3. Chleb orkiszowy z miodem
4. Makaron z sosem pomidorowym i pieczarkami
5. Placek biszkoptowy ze śliwkami
6. Chocolate Crinkles
7. Schab faszerowany śliwkami
8. Soczewica po indyjsku
9. Krówka
10. Pasta sojowa

22 marca 2011

Chleb z orzechami laskowymi

Ostatnio doszłam do wniosku, że wytrzymałabym miesiąc bez gotowania, jednak nie potrafię powstrzymać się przed pieczeniem. Zaczynając od drobnych słodkich ciasteczek, a kończąc na ciężkim, razowym chlebie. Jest coś kojącego w zagniataniu, czekaniu aż urośnie, pieczeniu, w końcu, chociaż powinnam wymienić to na początku, zapachu domowego bochenka chleba. Nigdy nie przejdę obok niego obojętnie. Moja dzisiejsza propozycja to miszmasz kilku przepisów znalezionych w sieci. Łatwy w przygotowaniu, ładnie utrzymuje kształt, a orzechy nadają mu wspaniałego smaku.

Składniki:
- 320 g mąki pełnoziarnistej
- 75 g mąki orkiszowej
- 180 g mąki pszennej
- 5 g suszonych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- ok. 320 ml letniej wody
- 2 łyżki oleju
- 70-100 g orzechów laskowych, bez łupin

Wszystkie składniki poza orzechami wymieszać, zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5-2 h. Po tym czasie wgnieść orzechy, uformować bochenek i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 45-60 minut. Piekarnik nagrzać do 200 razem z umieszczoną w nim blachą. Chleb delikatnie zsunąć na blachę, opcjonalnie można
posmarować jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami. Piec około godziny. Smacznego!

19 marca 2011

Ciastka z m&m

Słodkie, chrupiące ciastka pełne kolorowych draży. Zasmakują nawet tym, którzy nie przepadają za m&m'sami - jestem tego żywym przykładem. Podczas pieczenia bardzo rosną, dlatego należy pamiętać o zachowaniu dość sporych odstępów. Idealne na przyjęcie, dla małych i dużych.

Przepis z Moich Wypieków
Składniki:
- 220 g masła
- 3/4 szklanka brązowego cukru
- ½ szklanki cukru
- 2 jaja
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 ¼ szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 400 g draży m&m's

Masło utrzeć z cukrami. Wbijać jajka, wanilię, dalej ucierając. Dodać suche składniki i zmiksować. Na końcu wrzucić połowę draży, wymieszać. Z masy formułować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce, spłaszczać. W ciasteczka powtykać połowę odłożonych m&m'sów. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut. Odczekać chwilę przed zdjęciem z blachy. Studzić na kratce. Smacznego!

16 marca 2011

Kurczak na nutę meksykańską

Zatęskniłam za letnim targiem, pełnym świeżych warzyw, za tą różnorodnością, która tak bardzo doskwiera mi zimą. Zatęskniłam też za smakami, które kojarzą mi się z zeszłorocznymi wakacyjnymi wyjazdami, za kuchnią meksykańską. Połączyłam obie zachcianki i zrobiłam kurczaka na modłę meksykańską, zapiekanego z warzywami. Wystarczy pokroić warzywa, umieścić wszystko w formie, wstawić do piekarnika na niecałą godzinę i obiad gotowy. Bardzo lubię taki sposób przygotowywania posiłku.

Składniki:
- pół dużego filetu z kurczaka
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 250 g pomidorów, sparzonych i obranych ze skórki
- 1/2 puszki kukurydzy
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: słodka papryka, chilli
- sól i pieprz

Filet przekroić na pół, natrzeć papryką i chilli, oprószyć solą oraz pieprzem, odstawić na czas przygotowywania warzyw do lodówki. Paprykę umyć, usunąć z niej gniazda nasienne, pokroić w cienkie paseczki. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Pomidory pokroić w ósemki lub w plasterki. Kukurydzę odsączyć. Formę do zapiekania wysmarować oliwą, układać warstwami: cebulę, paprykę, pomidory, kukurydzę, czosnek, kurczaka. Piec w temp. ok. 185ºC (termoobieg) przez 30-45 minut. W tym czasie przewrócić filety co najmniej dwa razy. Smacznego!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...