Ciasto, które mnie bardzo zaskoczyło. Dwa miodowe placki przełożone bitą śmietaną z pyszną kajmakową warstwą i posypane orzechami włoskimi. Bardzo nam smakowało i z pewnością na stałe wejdzie do repertuaru naszych ulubionych ciast. Proponuję zrobić je dzień przed podaniem, wówczas placki zmiękną i ciasto będzie idealne.
Przepis z Moich Wypieków
Składniki na formę 24X40:
- 50 dag mąki
- pół szklanki cukru pudru
- 15 dag miodu
- pół kostki masła lub margaryny
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 l śmietanki kremówki
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego, gotowanego pod przykryciem ok. 3 h lub gotowa masa kajmakowa
- 10 dag posiekanych orzechów włoskich
Z mąki, cukru, miodu, masła, jajek, cukru waniliowego i sody zagnieść ciasto. Podzielić na pół i wyłożyć nim 2 identyczne formy wyłożone papierem do pieczenia. Piec w tem. 200ºC przez ok. 15 minut, ostudzić. Śmietanę ubić na puszystą masę. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, ostudzić, zmiksować ze śmietaną. Kremem śmietankowym przełożyć dwa ostudzone placki. Na wierzchu rozsmarować masę kajmakową, posypać posiekanymi orzechami. Przechowywać w lodówce. Smacznego!
Robiłam kiedyś to ciasto - potwierdzam, że jest bardzo smaczne :) Niby banalne połączenie, a takie dobre.
OdpowiedzUsuńKrówka to jedno z moich kulubionych ciast. Mistrzynią w jego robieniu jest moja mama.
OdpowiedzUsuńUwielbiam krówkowe ciasto. Tylko nie pasuje mi posmak miodu. Może masz pomysł, czym go zastąpić? ;)
OdpowiedzUsuńA za ten kawałeczek na przeuroczym talerzyku dałabym się pokroić... xD
nigdy nie jadłam takiego ciasta, a wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńa ja to ciasto znam od ciotki. I baaaaaardzo lubię. :)
OdpowiedzUsuńAgnieszko! Ja kocham wszystkie krówkowo-kajmakowe smaki, więc śmiem twierdzić, że to ciasto dla mnie:P
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
W mojej Rodzinie specjalistka od tego typu ciast jest Babcia, ja staram się wyszukiwać nowe smaki i połączenia, dlatego rzadko kiedy podobne piekę, no ale Babcine smakuje najlepiej więc to się rozumie samo przez się ;))
OdpowiedzUsuńTeż jest u nas w repertuarze!
piękne zdjęcie ;]
OdpowiedzUsuńi wspaniałe ciastko. uwielbiam krówki. i taką też. a nawet bardziej ;]
ten kawałeczek na talerzu aż się prosi aby go zjeśc :-)
OdpowiedzUsuńPrawdziwa rewelacja. Kajmak to coś, co lubię najbardziej...
OdpowiedzUsuńNawet nie pamiętam ile kawałków zjadłam...
OdpowiedzUsuń;-))
o, a u mnie dziś też krówkowo :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to!! :)
OdpowiedzUsuń