12 lutego 2011

Krówka

Ciasto, które mnie bardzo zaskoczyło. Dwa miodowe placki przełożone bitą śmietaną z pyszną kajmakową warstwą i posypane orzechami włoskimi. Bardzo nam smakowało i z pewnością na stałe wejdzie do repertuaru naszych ulubionych ciast. Proponuję zrobić je dzień przed podaniem, wówczas placki zmiękną i ciasto będzie idealne.

Przepis z Moich Wypieków
Składniki na formę 24X40:
- 50 dag mąki
- pół szklanki cukru pudru
- 15 dag miodu
- pół kostki masła lub margaryny
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 l śmietanki kremówki
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego, gotowanego pod przykryciem ok. 3 h lub gotowa masa kajmakowa
- 10 dag posiekanych orzechów włoskich

Z mąki, cukru, miodu, masła, jajek, cukru waniliowego i sody zagnieść ciasto. Podzielić na pół i wyłożyć nim 2 identyczne formy wyłożone papierem do pieczenia. Piec w tem. 200ºC przez ok. 15 minut, ostudzić. Śmietanę ubić na puszystą masę. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, ostudzić, zmiksować ze śmietaną. Kremem śmietankowym przełożyć dwa ostudzone placki. Na wierzchu rozsmarować masę kajmakową, posypać posiekanymi orzechami. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

13 komentarzy:

  1. Robiłam kiedyś to ciasto - potwierdzam, że jest bardzo smaczne :) Niby banalne połączenie, a takie dobre.

    OdpowiedzUsuń
  2. Krówka to jedno z moich kulubionych ciast. Mistrzynią w jego robieniu jest moja mama.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam krówkowe ciasto. Tylko nie pasuje mi posmak miodu. Może masz pomysł, czym go zastąpić? ;)
    A za ten kawałeczek na przeuroczym talerzyku dałabym się pokroić... xD

    OdpowiedzUsuń
  4. nigdy nie jadłam takiego ciasta, a wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  5. a ja to ciasto znam od ciotki. I baaaaaardzo lubię. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Agnieszko! Ja kocham wszystkie krówkowo-kajmakowe smaki, więc śmiem twierdzić, że to ciasto dla mnie:P
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. W mojej Rodzinie specjalistka od tego typu ciast jest Babcia, ja staram się wyszukiwać nowe smaki i połączenia, dlatego rzadko kiedy podobne piekę, no ale Babcine smakuje najlepiej więc to się rozumie samo przez się ;))
    Też jest u nas w repertuarze!

    OdpowiedzUsuń
  8. piękne zdjęcie ;]
    i wspaniałe ciastko. uwielbiam krówki. i taką też. a nawet bardziej ;]

    OdpowiedzUsuń
  9. ten kawałeczek na talerzu aż się prosi aby go zjeśc :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Prawdziwa rewelacja. Kajmak to coś, co lubię najbardziej...

    OdpowiedzUsuń
  11. Nawet nie pamiętam ile kawałków zjadłam...
    ;-))

    OdpowiedzUsuń
  12. o, a u mnie dziś też krówkowo :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...