31 sierpnia 2010

Obiadowy hit lata - kabaczki po marsylsku


Tego lata to danie gościło na Naszym stole nie raz. Bardzo proste w przygotowaniu. Składniki można bez problemu dostać. Smakuje wspaniale, nawet "największy domowy mięsożerca" je pochwalił. Polecam!

Składniki:
- 2 kabaczki (mogą być także cukinie)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 duże pomidory
- 5 łyżek ryżu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- oregano

Kabaczki opłukać (jeżeli skóra jest gruba - obrać), pokroić w kosteczkę, posypać solą i odstawić, aby puściły sok. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i podzielić na ósemki. W rondelku rozgrzać oliwę i włożyć cebulę, czosnek oraz pomidory. Po ok. 5 minutach dodać odsączone kabaczki. Doprawić do smaku i dusić pod przykryciem pół godziny. Ryż opłukać i osączyć. Wrzucić do rondla z jarzynami, wlać sos sojowy. Wymieszać i dusić na małym ogniu ok. 25 minut (jeśli potrawa pod koniec gotowania będzie zbyt sucha, dodać trochę wrzątku). Posypać oregano i podawać. Smacznego!

7 komentarzy:

  1. ja pochwalam większośc bezmięsnych dań. z kabaczkami szczególnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kabaczków brak ale mam całkiem sporą żółtą cukinię, może bym nią zastapiła kabaczki? Bo danie bardzo mi się podoba.Jutro spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiosenko27, możesz śmiało zrobić z cukinią. Na pewno wyjdzie Ci pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Skoro Twojemu Tacie smakowało... To musi być pyszne! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. to musiało być przepyszne. szkoda że sezon na takie warzywa się już kończy;(
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  6. W ten sposób kabaczków czy cukinii jeszcze nie robiłam. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...