31 sierpnia 2010
Obiadowy hit lata - kabaczki po marsylsku
Tego lata to danie gościło na Naszym stole nie raz. Bardzo proste w przygotowaniu. Składniki można bez problemu dostać. Smakuje wspaniale, nawet "największy domowy mięsożerca" je pochwalił. Polecam!
Składniki:
- 2 kabaczki (mogą być także cukinie)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 duże pomidory
- 5 łyżek ryżu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- oregano
Kabaczki opłukać (jeżeli skóra jest gruba - obrać), pokroić w kosteczkę, posypać solą i odstawić, aby puściły sok. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i podzielić na ósemki. W rondelku rozgrzać oliwę i włożyć cebulę, czosnek oraz pomidory. Po ok. 5 minutach dodać odsączone kabaczki. Doprawić do smaku i dusić pod przykryciem pół godziny. Ryż opłukać i osączyć. Wrzucić do rondla z jarzynami, wlać sos sojowy. Wymieszać i dusić na małym ogniu ok. 25 minut (jeśli potrawa pod koniec gotowania będzie zbyt sucha, dodać trochę wrzątku). Posypać oregano i podawać. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ja pochwalam większośc bezmięsnych dań. z kabaczkami szczególnie:-)
OdpowiedzUsuńKabaczków brak ale mam całkiem sporą żółtą cukinię, może bym nią zastapiła kabaczki? Bo danie bardzo mi się podoba.Jutro spróbuję:)
OdpowiedzUsuńWiosenko27, możesz śmiało zrobić z cukinią. Na pewno wyjdzie Ci pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńSkoro Twojemu Tacie smakowało... To musi być pyszne! :D
OdpowiedzUsuńpychota!
OdpowiedzUsuńto musiało być przepyszne. szkoda że sezon na takie warzywa się już kończy;(
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
W ten sposób kabaczków czy cukinii jeszcze nie robiłam. Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuń