27 sierpnia 2010
Aromatyczny chleb orkiszowy z miodem
Przepis na ten chleb znalazłam dawno temu. Mąkę orkiszową też miałam. Ciągle jednak brakowało mi motywacji, aby go zrobić. Dobrym pretekstem okazał się zakup garnka rzymskiego. 'Przecież trzeba go ochrzcić' - pomyślałam. Zwróciłam się po radę do Znawczyni wypieków i zabrałam za pracę, a było jej naprawdę niewiele.
Pierwszą i moim zdaniem najważniejszą rzeczą jaką należy powiedzieć o tym chlebie jest jego zapach. Nieziemski zapach. Następnie smak i wspaniała miodowa nuta. Do tego dochodzi chrupiąca skórka. Jeszcze nieprzekonani? Nie szkodzi. Mogę mówić dalej. Jest to jeden z lepszych chlebów jakie piekłam. Bez wyrzutów sumienia przyznaję mu miejsce na podium.
Na podstawie przepisu z Pracowni Wypieków
Składniki:
Zaczyn:
- 50 g zakwasu żytniego
- 75 g mąki orkiszowej (użyłam typ 1850)
- 100 g wody
Ciasto właściwe:
- ok.275 g wody (w zależności ile 'wypije' ciasto)
- 30 g miodu (dałam leśny)
- 400 g mąki orkiszowej (użyłam typ 1850)
- 100 g mąki pszennej chlebowej
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 1,5 łyżeczki soli
Wieczorem, dnia poprzedzającego pieczenie, wykonujemy zaczyn. Odstawiamy go na 12-24 h. Następnego dnia łączymy zaczyn ze składnikami ciasta właściwego. Zagniatamy gładkie ciasto. Garnek rzymski smarujemy olejem roślinnym i wysypujemy otrębami żytnimi. Przekładamy ciasto i zostawiamy na ok. 2 h. przykryte ściereczką lub pokrywką. Przez ten czas powinno mniej więcej podwoić swoją objętość. Na garnek nakładamy przykrywkę i wstawiamy go do zimnego piekarnika! Ustawiamy temperaturę na 230ºC i pieczemy przez 30 minut. Następnie zdejmujemy przykrywkę i dopiekamy kolejne 20-30 minut, aż skórka się ładnie zrumieni. Po upieczeniu chleb trzeba maksymalnie po 15 minutach wyjąć z garnka i umieścić na kratce kuchennej. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
zapach domowego chleba to ten najpiękniejszy. cudny bochenek.
OdpowiedzUsuńKocham przepisy na chleb Liski. Pachną nieziemską i są cudowne. Orkiszowy zapisuję, bo mam mąkę. :)
OdpowiedzUsuńchleby z miodem są moimi ulubionymi :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! Na pewno też tak smakuje. ;))
OdpowiedzUsuńdziś wyszukałam ten przepis na blogu Liski, bo mam mąkę orkiszową w szufladzie i nie mam na nią pomysłu :(
OdpowiedzUsuńdziś nastawiłam zaczyn na chleb francuski, ale coś czuję, że orkiszowy będzie następny :)
ładny Ci wyszedł