Kuchnia indyjska to bogactwo różnorodnych przypraw i ciekawych połączeń smaków. Hinduski są prawdziwymi ekspertkami w dziedzinie "chemii" przypraw, a sekrety ich łączenia przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Najważniejszymi składnikami kuchni indyjskiej są rośliny strączkowe, ryż basmati oraz gęsty jogurt naturalny. Ze względu na niewielką ilość mięs w hinduskich potrawach, cieszą się one wielką popularnością wśród wegetarian.
Na dobry początek zabrałam się za przygotowanie popularnego hinduskiego dania - masoor dal, czyli soczewicy o konsystencji puree. Od razu uprzedzam, iż podane proporcje należy podwoić, bo z pewnością będziecie chcieli dokładkę. Połączenie pomidorów i soczewicy było mi znane, jednak po dodaniu curry i kuminu całkowicie zmienia oblicze. Do przygotowania w 30 minut, spróbujcie, nie pożałujecie.
Przepis z książki "Podróżnik w kuchni" (z moimi zmianami)
Składniki:
- 1 łyżka masła
- 1 duża cebula, drobno pokrojona
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- 1/2 łyżeczki curry
- szczypta chilli
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 100 g czerwonej soczewicy
- 1 puszka pomidorów w zalewie
- 1/4 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 50-100 g ryżu
W osolonej wodzie ugotować ryż. W garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę, Dodać soczewicę, wlać 1,5 szklanki wody. Dusić na małym ogniu, aż soczewica wchłonie cały płyn. W tym samym czasie w drugim garnku zagotować pomidory, cukier, sól i sok z cytryny. Kiedy soczewica będzie miękka, rozgnieść ją łyżką w garnku. Dodać pomidory, wymieszać. Doprawić czosnkiem i przyprawami. Doprowadzić do wrzenia. Podawać danie z ryżem. Smacznego!
Nie potrafię wyobrazić sobie smaku tego dania, ale bardzo zaintrygowało mnie to ciekawe połączenie...I muszę przyznać, że nigdy dotąd nie jadłam soczewicy...
OdpowiedzUsuńPyszne, pyszne i jeszcze raz pyszne!
OdpowiedzUsuńZazdroszczę pysznego jedzonka:)
Kuchnia indyjska kojarzy mi się z ciepłem, z pełnymi nasycenia barwami, z niesamowitą feerią zapachów i smaków. Aż się chce sięgnąć po taką miseczkę w zimny wieczór...
OdpowiedzUsuńFantastyczny przepis, trafiający w mój gust kulinarny. Absolutnie do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
przyznam, że zaciekawił mnie ten przepis :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię to danie, choć troszkę inaczej robię. na prawdę jest pyszzneeee;)
OdpowiedzUsuńrzadko jadam kuchnię w tym stylu.
OdpowiedzUsuńjest ona jednak niebywała. niezastąpiona. i unikatowa. te przyprawy, produkty, kompozycje smaków.
na przykład taka soczewica. wspaniała!
bardzo chetnie bym poprobowala takich smakow:)
OdpowiedzUsuńMoże być pyszne!! Ja uwielbiam soczewicy!
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłem, baardzo smaczne i autorka miala racje zjadlem całość i chce dokladke a nie mam wiecej:)
OdpowiedzUsuń