24 lipca 2010

Tarta z czerwonymi porzeczkami


W tym roku czerwonej porzeczki mam pod dostatkiem. Po pancakes i muffinach postanowiłam zrobić z nimi tartę. Słodki spód i kwaskowaty wierzch stworzyły wspaniałe, orzeźwiające połączenie. Dla tych którzy lubią bardzo słodkie ciasta proponuję zwiększyć ilość cukru lub przygotować sos, np. waniliowy. Bazowałam na tym przepisie z Kwestii Smaku.

Składniki:
- 270 g mąki
- 140 g masła
- 160 g cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1/2 szklanki zmielonych migdałów
- ok. 400-500 g czerwonej porzeczki

Z 250 g mąki, 100 g schłodzonego masła, 100 g cukru, 2 jajek i szczypty soli zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1-2 h. Rozpuścić pozostałe masło (40 g). W miseczce wymieszać zmielone migdały, rozpuszczone masło, 40 g cukru i pozostałe 20 g mąki. Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto podzielić na 2 części, jedną większą, drugą mniejszą. Mniejszą na czas robienia spodu tarty schować do zamrażalnika. Większy kawałek rozwałkować na placek o średnicy większej niż forma. Dokładnie wyłożyć nim spód i boki formy. Spód ponakłuwać widelcem i rozprowadzić na nim mieszankę zmielonych migdałów. Następnie wyłożyć warstwę czerwonej porzeczki i posypać pozostałymi 20 g cukru. Delikatnie zamieszać. Odłożoną część ciasta wyjąć z zamrażalnika, zetrzeć na tarte o grubych oczkach i posypać wierzch ciasta. Piec w temperaturze 180ºC przez 30-35 minut. Następnie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i potrzymać tartę jeszcze z 5 minut. Dobrze ostudzić, kroić i podawać. Smacznego !

8 komentarzy:

  1. Nie zrobił się zakalec, to dobrze ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie sobie uświadomiłam jak dawno tarty nie jadłam:) kupię sobie nową formę i na pewno spróbuję. a mogłabyś podać wymiary formy???
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Według przepisu tarta powinna mieć średnicę 23-24 cm, jednak moja ma 28 cm i spokojnie taka ilość ciasta wystarczyła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiękna;)
    A jakie cudne pazurki białe masz:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Co tu dużo pisać: ciasto było przepyszne! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Agnieszko, ta tarta wygląda świetnie! Z porzeczkami koniecznie muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie się piecze ale wygląda ok

    OdpowiedzUsuń
  8. Hmm robiłam w tortownicy-niestety porzeczki bardzo mocno pościły sok, który wyciekł z formy. Nadmiar płynów jednak sie nieodparowal...Do jutra stężeje?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...