30 grudnia 2011

Najlepsze przepisy 2011

Już jutro ostatni dzień 2011. Był on dla mnie bardzo pomyślny i zamierzam go uczcić szampańską zabawą w gronie przyjaciół. Natomiast rok blogowania podsumuję listą 10, moim zdaniem, najlepszych dań.
1. Chleb żytni razowy pełnoziarnisty - mój chleb idealny.
2. Chocolate chip muffins - ulubione muffiny (nie tylko w tym roku), mocno czekoladowe.
3. Ciasto Krówka - w lutym robiłam je hurtowo, miodowe placki przełożone kremem, pycha!
4. Soczewica po indyjsku - klasyk w mojej kuchni.
5. Schab faszerowany śliwkami - najlepszą zachęta będzie chyba fakt, że w te święta zjadłam cały kilogram schabu sama. Nie ma dla mnie lepszego.
6. Krem z pieczonych warzyw - aksamitny, bardzo aromatyczny, koniecznie zróbcie!
7. Orzeźwiający sos ziołowy - do pieczonych mięs, warzyw, sałatek lub do bezpośredniego spożycia.
8. Zupa meksykańska - gęsta zupa z czerwonej fasoli, papryki i kukurydzy. Viva la Mexico!
9. Pieczone ziemniaki po indyjsku - ostre i chrupiące, ulubione pieczone ziemniaki mojej Mamy
10. Ciasto 3 bit - z czystym sumieniem przyznaję mu miano najlepszego ciasta, koniecznie, koniecznie do zrobienia!

Chciałabym Wam również życzyć dużo pomyślności i szczęścia w nowym roku. Upartego dążenia do postawionych sobie celów, realizacji marzeń oraz samych pozytywnych wrażeń.
Agnieszka

24 grudnia 2011

Wesołych świąt!


Wszystkim czytelnikom Krainy Smaków życzę spokojnych, pogodnych świąt i samych pyszności na stole.

Agnieszka

22 grudnia 2011

Muffiny czekoladowe z bananami i orzechami

Muffiny nie są stricte świątecznym prezentem, ale warto je zrobić, ponieważ nie wymagają dużo pracy, szybko się pieką i idealnie sprawdzą się jako słodki podarek dla najbliższych. Dzisiejsze są jednymi z moich ulubionych. Banany, czekolada i orzechy to kombinacja, która zawsze się sprawdza.

Przepis z Moich Wypieków
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka płatków owsianych
- 3 dojrzałe banany średniej wielkości, rozgniecione
- 2/3 szklanki cukru
- 40 ml oleju
-1 szklanka mleka
- 1 duże jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
- 120 g posiekanych orzechów pekan lub włoskich

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, płatki owsiane, cukier, proszek do pieczenia, kakao. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, rozgniecione banany, mleko. Zawartość obu naczyń połączyć, wymieszać, dodając na koniec posiekaną czekoladę i orzechy. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości każdej foremki. Piec około 25 minut w temperaturze 190ºC. Smacznego!


19 grudnia 2011

Pepparkakor

Dzis kolejna propozycja świątecznych łakoci, tym razem prosto ze Szwecji. Szczerze powiedziawszy nie mogę już się doczekać świąt.
Całkowite przeciwieństwo pierniczków alpejskich, co nie oznacza, że gorsze. Ciasto początkowo jest dość klejące, ale po przepisowych 2 h w lodówce, praca z nim zamienia się w czystą przyjemność. Jakie są pepparkakor? Chrupiące, cieniutkie, mocno korzenne. Żałuję, że nie zachowałam kilku jako ozdoby na choinkę, szczególnie ładnie prezentowałyby się renifery.

Przepis z White Plate
Składniki:
- 150 g melasy
- 110 g masła
- 100 g brązowego cukru
- 375 g mąki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 duże jajko
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników

W małym garnuszku podgrzej melasę, masło i cukier, od czasu do czasu mieszając. Podgotuj do czasu, aż kryształki cukru się rozpuszczą. Zdejmij z ognia i odstaw na pół godziny, by przestygło. W dużej misce przesiej mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. W środku zrób wgłębienie i dodaj jajko razem z melasą. Zagnieć ciasto (najlepiej wyręczyć się mikserem). Dodaj odrobinę mąki jeśli ciasto będzie zbyt klejące do tego, by ulepić z niego kulę. Przykryć kulę folią przezroczystą i schłodzić w lodówce ok. 2 godziny. Ciasto podzielić na kilka mniejszych części i rozwałkowywać je na oprószonej mąką stolnicy lub na silikonowej macie. Następnie wycinać foremkami dowolne kształty. Piekarnik rozgrzej do temp. 175ºC. Przełożyć pierniczki na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec przez 8-10 minut - do czasu aż brzegi pierniczków zaczną się rumienić. Smacznego!


16 grudnia 2011

Norweskie bułeczki cynamonowe

Lubię dni, gdy poranek nie przypomina gonitwy. Mogę wówczas spokojnie usiąść nad kubkiem ulubionej kawy, poprzerzucać gazety i napawać się zapachem oraz smakiem drożdżowych bułeczek.
Są puszyste, maślane z cukrowo-cynamonową warstwą. Jedyna wada to fakt, że szybko tracą na świeżości, dlatego podaję proporcje na połowę porcji, bo nie wiem czy bylibyście w stanie zjeść 20 bułeczek w ciągu 2 dni.

Przepis Nigelli Lawson (z moimi zmianami)
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 40 g cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 1/4 łyżeczki soli
- 50 g masła, rozpuszczonego
- 200 ml letniego mleka
- 1 jajko
Nadzienie:
- 60 g masła, bardzo miękkiego lub rozpuszczonego
- 30 g cukru białego
- 30 g cukru brązowego
- 3/4 łyżeczki cynamonu

Z połowy mleka, kilku łyżek mąki, cukru oraz drożdży zrobić zaczyn i odstawić do w ciepłe miejsce, aż zacznie "pracować". Dodać zaczyn do mąki wymieszanej z solą, wlać pozostałe mleko i wbić jajko. Dokładnie zamieszać i dodać rozpuszczone masło. Stolnicę obficie posypać mąką i wyrobić sprężyste ciasto (podsypywać mąki w razie potrzeby). Włożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na ok. 40 minut. Składniki nadzienia dokładnie połączyć. Po tym czasie 1/3 ciasta rozwałkować na kształt formy, w której pieczemy. Przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pozostałe ciasto rozwałkować na duży prostokąt, nałożyć nadzienie, rozsmarować je po całym prostokącie i ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Podzielić na o 9-10 części. Ułożyć je na warstwie ciasta, zachowując odstęp( w trakcie wyrastania i pieczenia najprawdopodobniej i tak się złączą). Odstawić na ok. 15 minut do napuszczenia. Przed wstawieniem do piekarnika można posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp. 210ºC przez 20-25 minut. Najlepsze są ciepłe. Smacznego!


Jeśli nadal nie macie pomysłu na świąteczne dania, serdecznie zapraszam Was na portal Prozdrowie, na którym kilku kulinarnych blogerów, w tym także i ja, przedstawiło kilka ciekawych propozycji. Link tutaj.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...