16 maja 2011

Chleb żytni razowy wieloziarnisty

Już kiedyś pisałam, że mój chleb idealny jest ciężki, najlepiej w całości na mące razowej, nieco gliniasty, na zakwasie, pełen ziaren i zbóż. I wiecie co? Znalazłam godnego kandydata do mojej "złotej trójki". Obok chleba orkiszowego na miodzie i chleba razowego żytniego, do tej pory jest to jeden z lepszych chlebów jakie piekłam, a na pewno najlepszy wieloziarnisty. Posiada wszystkie przymioty mojego chleba idealnego, a do tego zachowuje świeżość przez kilka dni, bo bochenek, jaki otrzymamy z poniższego przepisu śmiało wystarczy na kilka pysznych śniadań. Gorąco polecam!

Przepis z Every Cake You Bake (z moimi zmianami)
Składniki na formę 32X7 cm:
Zaczyn
- 1/2 szklanki zakwasu żytniego
- 120 g mąki żytniej razowej
- 50 g mąki żytniej typ 720
- 3/4 szklanki wody
Ciasto właściwe
- 180 g mąki żytniej razowej
- 100 g mąki żytniej typ 720
- 100 g mąki pszennej typ 650
- 1 łyżka melasy
- 350 g wody
- 1/2 łyżki soli,
- 1/4 szklanki płatków owsianych
- 1/4 szklanki otrębów pszennych i żytnich
- 1/4 szklanki pestek dyni
- 1/4 szklanki pestek słonecznika
- 1/4 szklanki ziaren siemienia lnianego

Wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie chleba przygotować zaczyn zakwasowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić w przykrytej folią misce w temperaturze pokojowej na noc (minimum 12 h). Do wyrośniętego zaczynu dodać resztę składników na ciasto właściwe, oprócz ziaren. Wymieszać i krótko wyrabiać. Na końcu dodać ziarna, wyrobić. Miskę z ciastem przykryć i odstawić na około 1,5 godziny, aż ciasto zacznie lekko rosnąć. Foremkę do pieczenia wyłożyć pergaminem, wysmarować oliwą i obsypać płatkami owsianymi lub otrębami. Przełożyć ciasto chlebowe, powierzchnię wyrównać i posmarować wodą lub olejem, posypać ziarnami. Foremkę owinąć szczelnie folią i odstawić do wyrośnięcia na około 3 godziny. Kiedy podwoi swoją objętość i podejdzie do brzegów foremki - to czas na pieczenie. Formę z wyrośniętym ciastem wstawić do zimnego piekarnika i nastawić temperaturę na 200ºC. Po 15 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 190ºC i piec kolejne 40-45 minut. Smacznego!


5 komentarzy:

  1. domowy chlebek najlepszy, a Twoj wyglada swietnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale wygląda ten chlebuś,. Musi smakować wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowny, cudowny!
    podoba m się.
    już zanotowany ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe czy by się udał w maszynie do chleba.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...