01 listopada 2011

Krem z pieczonych warzyw

Przepis na dzisiejszą zupę podpatrzyłam w jednym z programów Sophie Dahl. Niestety nie zapisałam przepisu. Odtworzyłam go z pamięci, dodałam coś od siebie i szczerze powiedziawszy, jest to jeden z lepszych kremów jaki jadłam. Aksamitna, bardzo aromatyczna, dobrze doprawiona zupa. Koniecznie spróbujcie!

Składniki:
- 3 duże pomidory
- 1 średnia czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- pół główki czosnku, w łupinie
- kilka gałązek tymianku
- gruboziarnista sól
- oliwa z oliwek
- harissa (opcjonalnie)

Nagrzać piekarnik do 180ºC. Warzywa umyć, pomidory i cebulę pokroić na ósemki, paprykę na ćwiartki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dodać czosnek, tymianek, posypać solą i polać oliwą z oliwek. Piec przez 45 minut. Po tym czasie usunąć tymianek, wycisnąć czosnek z łupin. Przełożyć do blendera wraz z sokiem, doprawić pieprzem i zmiksować na jednolitą masę. Jeśli lubicie ostrzejsze smaki, proponuję dodać trochę harissy. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. O, zapisuję. Nie ma to jak rozgrzewająca zupa w ciepyłch barwach na późną jesień lub zimę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieknie wyglada twoja zupa, lubie takie kremowe pysznosci. I nie moge oprzec sie wrazeniu, ze zawartosc miski sie do mnie usmiecha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Od dawna szukam przepisu na taki krem - pyszności:-) Zapisuję i mam nadzieję - szybko wypróbuję:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetycznie wygląda ta zupa, ja ostatnio bardzo polubiłam takie zupy - kremy właśnie z pieczonych warzyw więc na pewno wypróbuję i tą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię podobny i dodaję na wierzch podsmażone tofu :) Rzeczywiście smaczny

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...