27 czerwca 2011

Ciasto 3bit - najlepsze!

Lubię "wędrujące" przepisy. Każdy ich posiadacz coś zmienia, poprawia, dodaje swoje uwagi. Ciasto 3bit jadłam po raz pierwszy na przyjęciu urodzinowym mojej przyjaciółki. Całkowicie skradło moje serce, dlatego z okazji minionego dnia ojca postanowiłam zrobić je jako prezent dla Taty. Chyba nie muszę dodawać, że był nim całkowicie oczarowany? Jak tu nie być. Herbatniki, krem maślano-budyniowy, czekoladowy kajmak, dużo bitej śmietany, a na wierzch wiórki czekoladowe. Przyznaję, iż jest to jedno z najlepszych ciast na tym blogu. Koniecznie, ale to koniecznie musicie je zrobić.

Składniki na formę o wymiarach 24X40:
- 7 paczek herbatników
- 1 puszka gotowej masy kajmakowej (dałam czekoladową)
- 2 budynie waniliowe
- 0,75 l mleka
- 3 łyżki cukru
- 20 dag masła lub margaryny, np."Kasia"
- 400 ml śmietany kremówki
- 2 śnieżki
- 1 utrwalacz do bitej śmietany
- 50 g czekolady deserowej

Ugotować 2 budynie w 0,75 l mleka z dodatkiem 2 łyżek cukru, ostudzić. Utrzeć z masłem lub margaryną. Dno foremki wyłożyć warstwą herbatników, na nie wyłożyć masę kajmakową, kolejną warstwę herbatników, krem maślano-budyniowy, herbatniki. Ubić kremówkę dodając 1 łyżkę cukru, 2 śnieżki oraz 1 utrwalacz. Wyłożyć na ostatnią warstwę herbatników. Wierzch udekorować wiórkami czekoladowymi. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, żeby herbatniki zmiękły, a całość stężała. Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Było naprawdę pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam nie jeden raz podobne ciasto a na weekend przymierzam się do wersji z krakersami :) Twoje smakowicie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. :) ja też lubię przepisy z rodzaju 'podaj dalej' i to samo można powiedzieć o tym deserze :) robiłam i zorbię go jeszcze nie raz :) pozdrawiam, pyszny blog :)

    OdpowiedzUsuń
  4. moja Mama takie robi i zawsze szybko znika :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szanowna autorko na co zamienić:
    - 2 śnieżki
    - 1 utrwalacz do bitej śmietany?

    Nie ufam tym chemikaliom...

    Z góry dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  6. Śnieżki dają charakterystyczny posmak bitej śmietanie, dlatego nie są niezbędne i myślę, że można je pominąć. Utrwalacz to moje zabezpieczenie na wypadek, gdyby śmietana się nie ubiła, jednak jeśli jest dobrze schłodzona i co najmniej 30%, a najlepiej 36% nie powinno być problemów.

    OdpowiedzUsuń
  7. Od dawna mam zamiar zabrać się za to ciasto:)) Trzeba się w końcu zebrać w sobie, wygląda przepięknie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...