18 lipca 2013

Cytrynowe mini-serniczki z jagodami

Najpierw były jagody. Potem miały być domowe jagodzianki. A z piekarnika wyszły mini-serniczki. Dodatek cytryny cudownie "orzeźwia" masę serową i idealnie współgra z leśnymi jagodami. Pyszny deser, do przygotowania w oka mgnieniu. Przepis wędruje do akcji Jagodowo Nam!

Składniki:
- 500 g sera mielonego 3-krotnie
- 7 łyżek cukru
- 2 jajka
- skórka otarta z połowy cytryny
- 120 g ciastek digestive
- 60 g masła, roztopionego
- szklanka jagód

Ciastka pokruszyć i  wymieszać z masłem do konsystencji "mokrego piasku". Wyłożyć mieszanką spód 15 papilotek i umieścić je w formie na muffiny. Ser zmiksować z cukrem, jajkami oraz skórką z cytryny. Dodać połowę jagód i wymieszać. Nałożyć równe porcje masy na przygotowane spody. Następnie poukładać na wierzchu pozostałe jagody. Piec w temp. 165°C  przez ok. 25 minut. Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Koniecznie musze zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny, przepis, szybki i na pewno smaczny, jutro się skusimy, bo będziemy mieć gości, więc sprawdzą sie idealnie!:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. o pyyysznie!:D
    Dziękuję za dodanie przepisu do Jagodowo Nam 5!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne- serniczki -czy można zmniejszyć ilość składników przynajmniej o połowę ?
    Zależy mi aby wykonać mniejszą ilość
    serniczków-

    zależy mi na nawet na 4 porcjach
    Andrzej

    OdpowiedzUsuń
  5. Oczywiście, że można zmniejszyć o połowę a nawet i więcej, należy jednak pamiętać o odpowiednich proporcjach. Jednak do wykonania 4 serniczków ciężko byłoby odmierzyć składniki. ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...