16 sierpnia 2013

Sernik na serkach homogenizowanych

Nie raz pisałam o swojej miłości do serników. Dla mnie to ciasta numer jeden. Najbardziej lubię te zbite, ciężkie, z cieniutkim spodem i odrobiną lukru na wierzchu. Za to dziś przedstawiam Wam sernik w zupełnie innej odsłonie - lekka niczym chmurka masa serowa wręcz rozpływa się w ustach. Do tego dwie warstwy kakaowego ciasta. Jestem na tak!

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm
Ciasto:
- 200 g masła
- 2,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki ciemnego kakao
Masa serowa:
- 600 g serków homogenizowanych waniliowych
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g masła, rozpuszczonego
- 1 budyń waniliowy
- 2 białka, ubite na sztywna pianę

Składniki na ciasto zagniatamy i schładzamy ok. 1 h w lodówce. Serki miksujemy z cukrem, masłem i budyniem. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Spód formy wykładamy połową ciasta, na to wylewamy masę serową, na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy w temp. 180°C przez ok. 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika, pozostawiamy ciasto do schłodzenia. 

17 komentarzy:

  1. Kocham serniki, ale najlepszy taki z prawdziwego sera;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham serniki tak samo jak ty :) Ten wygląda obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Pamiętam taki sernik z cukierni - i nigdy nie upiekłam go sama w domu. Muszę spróbować ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernik nigdy nie odmawiam! Tym ciężkim i tym lekkim jak piórko. Wszystkie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. wow taki sernik moja mama piecze od wielu lat, jest najlepszy na świecie, nie wiem czy przepis zgadza się co do joty ale też jest na serkach homo i wygląda identycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wow taki sernik moja mama piecze od wielu lat, jest najlepszy na świecie, nie wiem czy przepis zgadza się co do joty ale też jest na serkach homo i wygląda identycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też jestem sernikomaniaczką i wymagania co do tych ciast mam takie same :) Ale warto czasem właśnie spróbować czegoś innego, taki czekoladowy spód z delikatną sernikową pianką, jak najbardziej też mnie zadowala :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zdecydowanie jestem fanką twoich serników.

    OdpowiedzUsuń
  9. Serniczek pycha! właśnie pałaszujemy:) jedyne, co zmieniłam, to czas pieczenia - niestety w termoobiegu 50 min okazało się zdecydowanie za krótko - dodałam jeszcze 30 min i wyszło super! Polecam tez zmniejszyć nieco ilość cukru do ciasta - myślę, że 0,5 szklanki by wystarczyło. Dziękuję za smakowity przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Sernik pycha niestety mi nie wyszedł ale koleżance tak;)))))

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziwie sie, jak sie taki sernik mogl udac z 25 szklanki maki!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Robiłam ten sernik juz kilkukrotnie i zawsze robi furorę wśród gości. Cieszy mnie to tym bardziej że naprawdę nie wymaga dużo pracy. Jest łatwy do zrobienia i przepyszny. Czasami połowa znika jak jest jeszcze ciepły :)

    OdpowiedzUsuń
  13. sernik ladnie rosnie a po wylaczeniu piekarnika calkowicie opada

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...