27 sierpnia 2013

Zapiekanka prowansalska

W tym roku moja wakacyjna kuchnia stoi pod znakiem słodkich wypieków. Na obiady serwuję zazwyczaj sprawdzone dania, rzadko sięgam po nowości. Ostatnio skusiłam się jednak na zapiekankę prowansalską. Zachwyciłam się jej pięknymi kolorami, a następnie smakiem. Kupując do niej składniki warto pamiętać, aby warzywa był równej wielkości, wówczas będzie się na prawde ładnie prezentować. Na obiad bądź kolację, zdecydowanie warto ją zrobić.

Przepis z bloga W sezonie
Składniki:
- 4 czerwone papryki
- 5 dużych ziemniaków
- 5 dużych pomidorów
- 4 duże młode cebule
- oliwa z oliwek
- sól morska
- zioła prowansalskie

Paprykę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C aż skórka stanie się ciemnobrązowa. Następnie przekładamy ją na chwilę do lodowatej wody, a potem zdejmujemy skórkę. Kroimy paprykę w drobną kostkę i przekładamy na dno naczynia żaroodpornego. Ziemniaki, pomidory i cebulę kroimy w cienkie plastry. Układamy ciasno na sztorc w naczyniu. Całość polewamy oliwą oraz posypujemy solą i ziołami prowansalskimi. Pieczemy w temp. 170°C przez 1,5 - 2 h, co jakiś czas sprawdzając czy warzywa są już odpowiedni miękkie. Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Swietny pomysl na bezmiesny obiad!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda i jak kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. gdzieś już widziałam to danie...
    mam nadzieję, że smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super wygląda. Kolorowo, smacznie i aromatycznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolorowa i pyszna warzywna kompozycja. Zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kiedy mam robić obiad dla rodziców i brata, zazwyczaj przygotowuję danie w tym stylu (nie lubię przygotowywać mięsa), do tego sos na bazie jogurtu i wszyscy są zadowoleni :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...