31 stycznia 2014

Prosty chleb razowy

Prosty, razowy chleb na drożdżach to pozycja, której zdecydowanie brakowało na blogu. Gdy najdzie nas ochota na domowy chleb, a nie dysponujemy dużą ilością czasu ten przepis sprawdzi się idealnie. To taki chleb codzienny, który zasmakuje każdemu.

Składniki:
- 225 g mąki pszennej chlebowej
- 450 g mąki pszennej razowej
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki suszonych drożdży 
- 25 g miękkiego masła
- 450 ml letniej wody

W misce mieszamy mąki, drożdże, cukier oraz sól. Dodajemy masło oraz wodę a następnie wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 h. Następnie dwie podłużne formy o długości 20 cm smarujemy masłem i wysypujmy warstwą otrąb. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do foremek. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do temp. 230°C. Pieczemy bochenki przez 15 minut, następnie zmniejszamy temp. do 190°C i pieczemy kolejne 15-20 minut. Smacznego!

3 komentarze:

  1. uwielbiam chleby razowe,słonecznikowe, z ziarnem. uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi ciekawie, prosto i bez zbędnych komplikacji. Do tego trochę ziarenek słonecznika lub dyni i pyszny, zdrowy chleb gotowy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...