11 maja 2014

Szybka minestrone

Gdy za oknem szaro i smutno, lubię sobie poprawić humor kolorowym posiłkiem. Dzisiejsza zupa ma intensywny czerwony odcień, a do tego jest bardzo dobra. Do jej przygotowania potrzebujecie zaledwie 5 składników, które bez problemu znajdziecie w swojej kuchennej szafce. Idealna propozycja na obiad w ciągu tygodnia, kiedy nie zawsze mamy czas na długie stanie przy garnkach. 

Przepis z "Nigella Ekspresowo" Nigelli Lawson, z moimi zmianami
Składniki:
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 puszka drobnej białej fasoli, odsączonej
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 100 g drobnego makaronu

Cebulę przesmażamy na oliwie, dodajemy bulion, przecier pomidorowy oraz fasolkę i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy makaron i gotujemy ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na 5 minut pod przykryciem, aż makaron napęcznieje. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...