15 lipca 2014

Gulasz meksykański z fasolą

Dawno nie pojawił się na blogu przepis inspirowany moją ulubioną kuchnią meksykańską. Dziś przygotowałam dla Was szybki i prosty gulasz meksykański. Mięsne klopsiki i czerwona fasola w sosie pomidorowym ze sporą szczyptą wędzonej papryki. Całość zwieńczona kilkoma kroplami tabasco dla zaostrzania smaku. Uwielbiam takie obiady.

Przepis z bloga Filozofia Smaku
Składniki:
- 400 g mielonej wołowiny
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, posiekanego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 2,5 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 puszka czerwonej lub czarnej fasoli
- pęczek kolendry lub natki pietruszki
- tabasco (w zależności od upodobań)

Do mięsa dodajemy po pół łyżeczki kminu, kolendry oraz wędzonej papryki. Formujemy małe klopsiki i wkładamy do lodówki na pół godziny. Następnie smażymy klopsiki aż się ładnie zrumienią. Zdejmujemy je z patelni, na którą dolewamy trochę tłuszczu i szklimy cebulę. Dodajemy puszkę pomidorów oraz pół puszki wody. Doprawiamy kminem, kolendrą, wędzoną papryką oraz solą i pieprzem do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Natkę pietruszki siekamy, połowę dodajemy do gulaszu. Następnie dodajemy czerwoną fasolę. Gotujemy kolejne 5 minut. Na koniec doprawiamy tabasco. Smacznego!

1 komentarz:

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...