22 września 2015

Cytrusowy mus z jabłek z cynamonem

W tym roku nasza (jedyna) jabłonka postanowiła obdarować nas kilkoma kilogramami jabłek. To była idealna wymówka do zrobienia musu z jabłek, w tym roku wzbogaconego o sok z cytrusów i standardowo sporą szczyptę cynamonu. Nie wyobrażam sobie lata bez robienia przetworów i bardzo się cieszę, że ta tradycja jest ciągle pielęgnowana w mojej rodzinie. 

Przepis z "Cukiernia Lidla" (z moimi zmianami)
Składniki na 5 słoików:
- 1,5 kg jabłek, obranych i pokrojonych 
- 500 g cukru
- sok z 1 pomarańczy
- sok z 1 cytryny
- spora szczypta cynamonu

Jabłka, cukier, sok z pomarańczy oraz cytryny przekładamy do garnka. Gotujemy na dużym ogniu przez ok. 10-15 minut cały czas mieszając. Następnie całość blendujemy. Doprawiamy cynamonem i ponownie gotujemy przez ok. 3 minuty. Gorący mus przekładamy do wyparzonych słoików i dobrze zakręcamy. Na koniec pasteryzujemy słoiki. Smacznego!

Jabłko z cynamonem 2015

1 komentarz:

  1. Moja rodzinka też bardzo lubi domowe przetwory :D A mus z jabłek to już obowiązkowo :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...