06 września 2015

Sałatka z kaszy gryczanej z ogórkiem i twarogiem

     
Uwielbiam książki kulinarne. Moja kolekcja powoli przestaje się mieścić na półce, jednak nie zniechęca mnie to przed kupnem kolejnych pozycji. Zazwyczaj zanim kupię książkę dokładnie, przeglądam jej zawartość. Zwracam uwagę na sposób w jaki zaprezentowane są przepisy, fotografie, druk, a nawet jakość papieru. Czasami zdarzają się jednak książki, które samą okładką i tytułem potrafią skutecznie zachęcić mnie do kupna, bez wcześniejszego wertowania stron czy czytania recenzji. Tak było z książką "Kipi kasza" Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza. Uważam, że kasza ma ogromny potencjał kulinarny, a autorzy jeszcze bardziej umocnili mnie w przekonaniu, że może ona odgrywać główną rolę dań obiadowych, sałatek, zup czy deserów. Jeśli zastanawiacie się nad kupnem książki, to serdecznie Wam ją polecam. 
     Dziś przedstawiam Wam przepis na szybką w przygotowaniu sałatkę z kaszy gryczanej. Połączenie kaszy z twarogiem było mi znane chociażby z farszu do pierogów. Dodatek ogórka oraz ziół nadaje temu połączeniu "świeżości" a sama sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu czy podana solo.

Przepis z "Kipi kasza" Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza, z moimi zmianami
Składniki:
- 1 duży ogórek
- 150 g kaszy gryczanej, ugotowanej na sypko
- 150 g twarogu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- pół pęczka szczypiorku
- pół pęczka koperku
- sól i pieprz

Ogórka umyć, obrać i pokroić na grube półplasterki. Szczypiorek i koperek umyć i posiekać. Twaróg pokruszyć. Połączyć ze sobą wszystkie składniki i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.  Smacznego!


3 komentarze:

  1. Bardzo fajne połączenie smaków, jestem pewna, że pyszna to sałatka :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawe czy by mi smakowała, ciekawe połączenie składników

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...