11 września 2013

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

Poniższe ciasto to prawdziwe odkrycie tego lata. Owoce zatopione w delikatnej i dość nietypowej piance smakują na prawdę dobrze. Zrobiłam je z malinami, ale myślę, że z borówkami czy z jagodami musi być również pyszne. 

Przepis z Moich Wypieków
Składniki na blachę o wymiarach 33X20 cm:
Kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
Budyniowa pianka:
- 5 białek
- opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 1/2 szklanki oleju
Ponadto:
- 500 g malin

Składniki na kruche ciasto zagnieść i podzielić na dwie równe części. Schłodzić przez minimum 30 min. w lodówce. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć spód formy połową ciasta. Podpiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 20 minut. Odstawić do wystygnięcia. Białka ubić na sztywno, a następnie dodawać po łyżce cukru i cukru waniliowego cały czas ubijając. Nie przerywając ubijania dodawać powoli budyń, a na koniec strużką wlewać olej. Na podpieczony spód wyłożyć pianę. Ułożyć maliny (otworkami do góry). Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec w temp. 190°C przez 30 - 40 minut. Po wyjęciu ostudzić. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Ostatnio ciągle mam ochotę na kruche ciasto,
    Ostatnio była szarlotka, ciasto ze śliwkami.. no i z pewnością skusiłabym się na taki kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne ciacho!:) I do tego super patera ;)

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  3. ojaciekręcę! jadłabym... robię podobne, ale używam gotowego ciasta drożdżowego na spód (takie zwinięte w rulonie) odejmuje sobie tym samym pracy w kuchni, a ciasto wychodzi na prawdę pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda uroczo i baaaardzo apetycznie :) Porywam kawałeczek!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...