03 grudnia 2013

Bułeczki z Nutellą

Odnoszę wrażenie, że z roku na rok świąteczne szaleństwo zaczyna się coraz wcześniej. Zaraz po 1 listopada w sklepach można było znaleźć czekoladowe mikołaje i kalendarze adwentowe. W połowie minionego miesiąca przed każdą galerią handlową pojawiła się choinka. Od początku grudnia zewsząd dochodzą mnie dźwięki "Last Christmas". Farsa - powiedzieliby jedni. Ja nazwałabym to "małą przesadą", bo o ile listopad nijak kojarzy mi się ze świętami, tak wraz z początkiem grudnia wpadam w prawdziwy świąteczny nastrój.
Jednak zanim nastąpi na blogu fala świątecznych przepisów, przychodzę dziś do Was z przepisem na  słodkie drożdżowe bułeczki. Z pozoru zwykłe drożdżówki z kruszonką, jednak w środku skrywają rzecz, której mało kto się oprze...Nutelle! I chociaż na zdjęciu tego nie widać, uwierzcie mi, świeża drożdżówka z pyszną Nutellą jest po prostu przepyszna. Oczywiście ilość nadzienia zależy od Was. Ja nieco zaszalałam i w przypadku niektórych bułeczek Nutella wyciekła w trakcie pieczenia. Ich jedyna wada - najlepiej zjeść je w dniu pieczenia, bo dość szybko robią się suche.

Składniki na 12-14 bułeczek:
Ciasto:
- 3-3,5 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka, letniego
- 1/4 szklanki cukru
- 40 g masła, rozpuszczonego
- 2 małe jajka, rozbełtane
- 1 opakowanie suchych drożdży
- szczypta soli
Kruszonka:
- 60 g mąki
- 35 g masła
- 35 g cukru
Dodatkowo:
- Nutella
- 1 jajko, rozbełtane
Mieszamy 3 szklanki mąki z cukrem, drożdżami oraz solą. Wlewamy mleko i  jajka. Całość chwilę mieszamy. Na koniec dodajemy masło. Wykładamy ciasto na oprószony mąką blat. Jeśli bardzo się klei, dodajemy pozostałe 0,5 szklanki mąki. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1,5-2 h. Po tym czasie dzielimy ciasto na pół, a następnie każdą część na 6-7 mniejszych. Każdy kawałek rozpłaszczamy dłońmi, na środek nakładamy porcję Nutelli i formujemy bułeczki (tak samo jak pączki). Odstawiamy na blachę, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na 25 minut. W tym czasie mieszamy składniki na kruszonkę. Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 180°C przez ok. 20 minut. Smacznego!

Na pasku po prawej stronie umieściłam wszystkie świąteczne przepisy, które pojawiły się na blogu. Mam nadzieję, że okażą się pomocne. 

2 komentarze:

  1. Ja odnoszę identyczne wrażenie :) Chyba niedługo mikołaje zaczną na sklepowych półkach pojawiać się we wrześniu hihi :)
    Porywam 1 bułeczkę ! Cudo i do tego z nutellą <3

    OdpowiedzUsuń
  2. oj domyślam się, że smakuje nieziemsko :) wygląda obłędnie! a pewnie pachną wspaniale. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...