11 grudnia 2013

Krokiety z kapustą i grzybami

Święta tuż tuż. Ułożyliście już świąteczne menu? U mnie wygląda ono podobnie jak w poprzednich latach, nie szalejemy z wymyślnymi daniami, stawiamy na sprawdzone przepisy. Co roku goszczą u nas paszteciki, jako dodatek do czystego barszczu. Wiem jednak, że wiele osób zastępuje je krokietami z kapustą i grzybami. Miałam je okazje zjeść na kilku imprezach okolicznościowych, jednak sama nigdy ich nie robiłam. Może się wydawać, że pracy przy nich sporo, bo trzeba namoczyć grzyby, usmażyć naleśniki, zrobić farsz, zawinąć krokiety, potem je usmażyć. Przy dobrej organizacji, wcale nie zabiorą nam dużo czasu.
 Naleśniki są bardzo elastyczne, nie rwą się przy zwijaniu, a z podanych proporcji wyjdzie nam ich dużo - 16 naleśników usmażonych na dużej patelni. Bardzo dobra proporcja kapusty i grzybów w farszu. Całość bardzo przypadła nam do gustu. Mi bardzo zasmakowały z buraczkami na ciepło, chociaż solo również smakują dobrze.

Przepis z Wielkiego Żarcia
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
- ok. 1 l mleka
- 3 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
Farsz:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 20 dag suszonych grzybów (waga po namoczeniu)
- duża cebula, poszatkowana
Ponadto:
- bułka tarta
- 1 jajko, rozbełtane

Suszone grzyby namaczamy przez min. 2 h a następnie gotujemy do miękkości. Kapustę również gotujemy, aż zmięknie. Cebulę przesmażamy na oliwie. Mieszamy składniki farszu i doprawiamy go do smaku świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Składniki na naleśniki miksujemy, dodając w razie potrzeby więcej mleka lub dosypując mąki. Smażymy na niewielkiej ilości oleju . Na usmażone naleśniki nakładamy farsz. Zwijamy w krokiety. (tutaj instrukcja obrazkowa) Krokiety obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy aż się ładnie zarumienią. Smacznego!


2 komentarze:

  1. Pierwszorzędne! Uwielbiam krokiety, ale zawsze przygotowuję je tylko na większe okazje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne, cienkie te naleśniczki - musiało smakować rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...