05 stycznia 2014

Zupa czosnkowa

Po okresie świąteczno - noworocznym większość z nas ma dość ciężkich posiłków. Dla tych, którzy stawiają teraz na bardziej lekkie obiady przygotowałam przepis na zupę czosnkową. Prosta i smaczna, do zrobienia w okamgnieniu. Można podać ją w kubku, popijając jak bulion albo w miseczce z grzankami. 

Składniki:
- 6 ząbków czosnku, zmiażdżonych
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 100 g sera topionego
- 2 łyżki masła
- świeżo mielony pieprz orz sól

Dwa zmiażdżone ząbki czosnku krótko przesmażyć na maśle, uważając, żeby się nie spaliły. Wlać bulion, dodać pozostałe ząbki i doprowadzić do wrzenia. Następnie pokroić serek na mniejsze kawałki i dodać do bulionu. Gotować ok. 15-20 minut, aż ser całkowicie się rozpuści. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Smacznego!

6 komentarzy:

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...