26 lutego 2014

Domowy fast food - burgery wieprzowe

Czy hamburgery zawsze muszą się kojarzyć z niezdrowym jedzeniem? Rok temu przeżyliśmy prawdziwy boom hamburgerowy, a miasta zostały wręcz zalane przez rozmaite "burgerownie". Miałam okazję spróbować kilku  burgerów, które naprawdę bardzo mi smakowały. Jednak nadal pozostaję fanką tych robionych samodzielnie, ponieważ naszego hamburgera "budujemy" od podstaw. To, jakie przyprawy dodamy do mięsa, jakie pieczywo oraz dodatki wybierzemy zależy w 100% od nas. Ja zdecydowałam się na chude mięso wieprzowe z szynki, a do tego wypiekane w domu bułeczki z makiem oraz dużą porcję warzyw. Całość - palce lizać!
A osobom, które nie przepadają za mięsem, przypominam przepis na burgery z czerwonej fasoli - klik

Składniki (1 porcja) :
- 150 g mięsa wieprzowego
- świeżo mielony pieprz
- pół ząbka czosnku, zgniecionego
- 1 mała cebulka, posiekana
- 3 suszone pomidory, posiekane
- 1/2 łyżeczki harissy lub ostrej papryki
- duża bułka, Wasza ulubiona
- 2 plasterki pomidora
- sałata rzymska
- 2 plasterki sera żółtego
- cebula, pokrojona na krążki
- majonez
- ketchup pikantny

Mięso mieszamy z przyprawami, czosnkiem, posiekaną cebulą oraz suszonymi pomidorami. Formujemy kotlet i odkładamy do lodówki na min. 1 h. Po tym czasie grillujemy z dwóch stron na patelni/ grillu elektrycznym/w piekarniku z funkcją grill. Dół i wierzch bułki smarujemy cienką warstwą  majonezu. Mięso oraz ulubione dodatki układamy w dowolnej konfiguracji na bułce (u mnie wyglądało to tak: mięso,ketchup ser, cebula, pomidor, sałata). Smacznego!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam burgery, szczególnie te domowe!! Twój wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha. Gdyby jeszcze z drobiowym mięsem miałabym mniej wyrzutów sumienia. A zresztą...:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...