06 października 2014

Tarta z serem pleśniowym i żurawiną

Tarta z serem pleśniowym to idealna propozycja na przyjęcie. Ciasto francuskie wspaniale współgra z serem pleśniowym, a dodatek kwaśnej żurawiny przełamuje delikatny smak tarty. Szybka w przygotowaniu i równie szybko znika ze stołu. Miłośnikom sera pleśniowego polecam zwiększyć jego ilość o 50-100 g.

Składniki na tartę o średnicy 28 cm:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 150 g sera pleśniowego (dałam 2 rodzaje camemberta)
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 jajka
- sól i pieprz
- konfitura z żurawiny

Ciasto układamy w formie do tarty wyłożonej papierem. Ser pleśniowy kroimy na plasterki i układamy je na cieście. Jajka mieszamy ze śmietaną kremówką i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wylewamy na tartę i równomiernie rozprowadzamy. Pieczemy w temp. 200°C przez ok. 20 minut. Gotową tartę smarujemy z wierzchu konfiturą z żurawiny. Smacznego! 

2 komentarze:

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...