17 grudnia 2014

Czekoladowe ciasto z bakaliami

Uwielbiam suszone owoce i orzechy, a czekolada to jedno z moich największych kulinarnych grzeszków. Z połączenia białej i ciemnej czekolady z bakaliami musiało wyjść pyszne ciasto.  Dodatek soku i skórki z pomarańczy oraz korzennych przypraw jeszcze bardziej wzbogaca jego smak. Wśród serników, pierników i makowców to ciasto wydaje się mało świąteczne, jednak czekolada i bakalie to dla mnie dwa podstawowe składniki świątecznej kuchni, więc szczerze Was zachęcam do upieczenia tego ciasta w tegoroczne święta. 

Przepis ze "Złotej księgi czekolady" Carli Bardi   
Składniki na blachę o wymiarach 24X24 cm:
- 225 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- 90 g ciemnych rodzynek
- 90 g złotych rodzynek
- 125 ml rumu rozcieńczonego w 2 łyżkach wody
- 75 g kandyzowanych wiśni, pokrojonych na ćwiartki
- 100 g orzechów włoskich, posiekanych
- 100 g migdałów, posiekanych
- 90 g gorzkiej czekolady
- 90 g białej czekolady
- 3 jajka
- 180 g masła
- 180 g cukru trzcinowego
- skórka otarta z jednej pomarańczy 
- 3 łyżki soku z pomarańczy

W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawami oraz solą. W małym garnku umieścić ciemne i złote rodzynki, zalać je rumem, a następnie doprowadzić całość do wrzenia. Odstawić na 15 minut, żeby rodzynki dobrze się nasączyły. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Białą czekoladę pokroić w małą kostkę. Wszystkie bakalie wymieszać w misce z dodatkiem 1 łyżki mąki. Masło utrzeć z cukrem. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku. Następnie dodawać stopniowo mąkę oraz bakalie. Na sam koniec dodać skórkę oraz sok z pomarańczy i całość wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blachy i piec w temp.  170°C przez ok. 60 minut, do tzw. suchego patyczka . Smacznego!

1 komentarz:

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...