24 stycznia 2015

Makaron z kurczakiem, suszonymi pomidorami i rukolą

Ten przepis czekał na realizację od zeszłorocznych wakacji. To było jedno z moich ulubionych dań w restauracji, w której pracowałam. Odtworzenie w domu okazało się prostsze niż myślałam, a to za sprawą łatwo dostępnych składników i stosunkowo krótkiego czasu przygotowania. To dania można również jeść jako sałatkę albo zapakować do lunchboxu i zjeść w szkole lub pracy.

Składniki:
- 1 mały filet z kurczaka,pokrojony w kostkę
- 5 suszonych pomidorów, pokrojonych w paski
- 2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
- garść rukoli
- zioła prowansalskie
- makaron świderki lub penne

Makaron gotujemy al dente. Kurczaka obtaczamy w ziołach prowansalskich i smażymy na rozgrzanej oliwie. W połowie smażenia dodajemy pomidory a następnie czosnek. Pod koniec dodajemy makaron oraz  większą część rukoli i całość mieszamy. Przekładamy na talerz i posypujemy pozostałą rukolą. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. często jest u mnie taki makaron

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne. Z takich składników nie ma opcji, żeby nie smakowało :). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dodaję jeszcze prażony słonecznik ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. można jeszcze dodać mozarelle :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...