18 lutego 2015

Zupa z czerwonej cebuli

Jako bloger kulinarny musiałam się pogodzić z tym, że często jem zimne posiłki. Czasami wystarczy pstryknąć kilka zdjęć, a czasami ten czas niemiłosiernie się wydłuża i dania stygną. Jednak największą zmorą jest dla mnie ładnie przedstawić danie, które swoim wyglądem nie zachęca do konsumpcji, za to smakuje obłędnie. Tak jak dzisiejsza zupa. Jest ona wariacją na temat tradycyjnej francuskiej zupy cebulowej - zamiast białej cebuli mamy czerwoną, a zamiast chrupiącej warstwy sera na wierzchu zatar oraz grzanki. 

Przepis z "Jadłonomia" Marty Dymek
Składniki:
- 0,5 kg czerwonej cebuli
- 2-3 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka sumaku
- 1 łyżeczka tymianku
- sól i pieprz
- zatar (do posypania)

Cebulę kroimy w piórka, a piórka na połówki. W garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę oraz sumak. Dusimy na małym ogniu przez 15-20 minut aż cebulą będzie miękka. Następnie dodajemy ocet balsamiczny, bulion oraz tymianek.  Gotujemy ok. 15 minut. Na sam koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy posypane zatarem oraz grzankami. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...