20 marca 2015

Tarta z Nutellą i orzechami

Słoik Nutelli zdecydowanie zbyt długo leżał w mojej szafce, więc jakoś musiałam go spożytkować. Myślałam o zrobieniu sernika, lecz w końcu stanęło na czymś prostszym. Kruche ciasto, pyszny krem z mascarpone i Nutelli, a do tego prażone orzechy laskowe. Ta tarta może z powodzeniem stanowić nowoczesną wersję mazurka. Połączenie czekolady z orzechami zasmakuje każdemu bez wyjątku.

Przepis z "Moje wypieki i desery" Doroty Świątkowskiej 
Składniki na formę o średnicy 25 cm:
Ciasto:
- 175 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1/2 łyżki kwaśnej śmietany
Krem:
- 250 g Nutelli
- 100 g mascarpone
- 100 g orzechów laskowych
- 50 g czekolady mlecznej, rozpuszczonej (opcjonalnie)

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i uformować kulę. Owinąć folią i wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Tortownicę lub formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i przełożyć do formy. Piec w temp. 200°C przez ok. 20 minut, aż ciasto będzie dobrze wypieczone. Mascarpone zmiksować z Nutellą.Wyłożyć krem na podpieczone ciasto i równomiernie rozprowadzić. Orzechy uprażyć w piekarniku lub na patelni oraz obrać ze skórki. Następnie wcisnąć je w krem. Opcjonalnie można na całości zrobić kleksy z czekolady. Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Mmm, musiała smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bez wątpienia jest to przepyszna tara, tylko chyba bardzo słodka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam jakie pyszności. Zjadłabym nawet teraz kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam nutellę, a w takim połączeniu wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja na gore zamiast orzechow dalem kawalki arbuza :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...