04 kwietnia 2015

Jajka faszerowane pieczarkami


Przepis na te jajka jest w mojej rodzinie od kiedy tylko sięgam pamięcią. Jajka faszerowane pieczarkami pojawiają się na naszym stole nie tylko na święta, lecz również na przeróżne rodzinne okazje. To zdecydowanie mój ulubiony sposób faszerowania jajek, a dodatkowo przemawia za nim prostota wykonania i niewielka ilość składników.

Składniki:
- 8 jajek, ugotowanych na twardo
- 30 dag pieczarek
- sól i pieprz
- majonez
- szczypior (opcjonalnie)

Ugotowane jajka obieramy ze skorupki i kroimy na pół. Wyjmujemy żółtka i przekładamy je do miseczki. Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie krótko smażymy, a potem dusimy, aż zmiękną. Pieczarki łączymy z żółtkami, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz majonezem. Całość dobrze mieszamy. Wgłębienia po żółtkach napełniamy farszem, tworząc małą górkę. Jajka można posypać posiekanym szczypiorem. Smacznego!

Chciałabym Wam również życzyć spokojnych i rodzinnych świąt wielkanocnych. Wielu radosnych chwil i pogody ducha życzy
Agnieszka

1 komentarz:

  1. u nas też takie jajka pojawiają się obowiązkowo :)

    Wesołych!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...