Przepis z "Encyklopedii wypieków i pieczenia" , z moimi zmianami
- 200 g masła
- 250 g płatków owsianych
- 150 g cukru
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- garść migdałów
Masło ucieramy z cukrem i jajkiem na puszysta masę. Dodajemy płatki owsiane, mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość zagniatamy, a następnie dzielimy na 4 kawałki. Z każdego robimy wałek, który dzielimy na równe części. Formujemy z nich małe, okrągłe ciasteczka. Na wierzchu każdego układamy migdała i delikatnie dociskamy. Układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 15 minut. Smacznego!
ja w tym roku zdecydowałam się polubić jesień. z resztą z takimi ciasteczkami to nic trudnego :)
OdpowiedzUsuńUroczo wyglądają;) Mam takiego samego aniołka
OdpowiedzUsuńPrzepyszne!! Najlepsze ciasteczka owsiane jakie dotąd jadłam!!
OdpowiedzUsuńOwsiane ciasteczka z migdałem - uwielbiam to połączenie smaków...
OdpowiedzUsuńUpiekłam bez migdałów, ale wyszły cudowne :D :) nastepnym razem moze dodam czekolady albo czegos jeszcze :)
OdpowiedzUsuń