04 listopada 2012

Ciastka owsiane "całuski"

Czy jesień da się lubić? Dla mnie każda pora roku ma w sobie coś magicznego, nawet wtedy, gdy temperatura niebezpiecznie spada w dół, a poranki stają się na tyle chłodne, że wstanie z ciepłego łóżka staje się nie lada przedsięwzięciem. Dla opornych polecam zaparzyć filiżankę ulubionej herbaty i upiec owsiane ciastka. Są chrupiące, malutkie, takie w sam raz na dwa,trzy kęsy. To najprostsze ciastka owsiane jakie robiłam, składniki na nie bez problemu znajdziecie w szafce. Migdały można pominąć, dla mnie dodają one niesamowitego uroku każdemu ciasteczku.

Przepis z "Encyklopedii wypieków i pieczenia" , z moimi zmianami
- 200 g masła
- 250 g płatków owsianych
- 150 g cukru
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- garść migdałów

Masło ucieramy z cukrem i jajkiem na puszysta masę. Dodajemy płatki owsiane, mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość zagniatamy, a następnie dzielimy na 4 kawałki. Z każdego robimy wałek, który dzielimy na równe części. Formujemy z nich małe, okrągłe ciasteczka. Na wierzchu każdego układamy migdała i delikatnie dociskamy. Układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 15 minut. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. ja w tym roku zdecydowałam się polubić jesień. z resztą z takimi ciasteczkami to nic trudnego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uroczo wyglądają;) Mam takiego samego aniołka

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne!! Najlepsze ciasteczka owsiane jakie dotąd jadłam!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Owsiane ciasteczka z migdałem - uwielbiam to połączenie smaków...

    OdpowiedzUsuń
  5. Upiekłam bez migdałów, ale wyszły cudowne :D :) nastepnym razem moze dodam czekolady albo czegos jeszcze :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...