22 marca 2013

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

Wielkanoc tuż tuż. Codziennie wertuję stosy przepisów na świąteczne mazurki, baby, faszerowane jajka i sałatki. Jak co roku zastanawiam się, co przygotować. Dziś mam dla Was nietypową propozycję na wielkanocny stół - roladę szpinakową. Od momentu, kiedy spróbowałam jej na przyjęciu u mojego kolegi, wiedziałam, że koniecznie muszę ją zrobić. Miałam małe obawy, bo nigdy nie robiłam rolady, ale przepis okazał się łatwy i bez problemu każdy sobie z nim poradzi. Szpinakowa rolada z kremowym serkiem wzbogaconym o świeży koperek oraz odrobinę chrzanu dla ostrości, a do tego wędzony łosoś - idealna kompozycja smaków. A może warto wzbogacić nasz wielkanocny stół o taką pyszną przekąskę? 

Składniki:
- 450 g mrożonego szpinaku
- 4 jajka, oddzielnie białka i żółtka
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 200 g kremowego serka
- mały pęczek koperku
- 1-2 łyżeczki chrzanu
- 150 g łososia
- pieprz i sól

Czosnek krótko smażymy na tłuszczu (najlepiej na maśle), dodajemy szpinak i smażymy, aż cała woda odparuje. Doprawiamy pieprzem i solą, studzimy. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka dodajemy do szpinaku, a następnie delikatnie dodajemy ubite białka. Dużą blachę (ja użyłam nieco mniejszej od piekarnikowej) wykładamy papierem do pieczenia. Szpinak przekładamy na blachę i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w temp. 200°C przez ok. 20 minut. W tym czasie mieszamy serek z koperkiem oraz chrzanem. Upieczony placek ostudzić i przełożyć na folię aluminiową. Posmarować serkiem, ułożyć plastry łososia, posypać pieprzem i zawinąć w roladę. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Smacznego!

10 komentarzy:

  1. kiedyś też się zmobilizuję i zrobię sobie takie cudo:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super! :) Uwielbiam łososia;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię identyczne omlety, tzn. z dużą ilością szpinaku z jajkami, a na wierzch philadelphia, łosoś i koperek. To niezawodny zestaw, dlatego na pewno Twoja rolada by mi zasmakowała, zwłaszcza z duużą ilością soku z cytryny i czarnego pieprzu - bo tych dwóch wciąż dokładam na talerzu jak jem taki omlet;) Rolada jest znacznie bardziej efektowna, więc może bym się jej podjęła, jako że smaki już u mnie przetestowane:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dwa moje ukochane smaki zwinięte w zgrabny rulonik, pychota!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. (może być kremowy serek śmietankowy? Hohland lub turek? czy to jakaś inna forma ma być>?

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja dałam Turka, takiego jak pod tym linkiem: http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://detalic.pl/images/754.jpg&imgrefurl=http://detalic.pl/turek-serek-kremowy-125-g-p-617.html&h=292&w=500&sz=54&tbnid=bXY1mMd2ksYMXM:&tbnh=70&tbnw=120&zoom=1&usg=__2RZYZgQk58NJLZ1QJLcl1fiVM4M=&docid=u74o1K8eo_iejM&sa=X&ei=vsFRUcCOG8bV4QTvmICoBQ&ved=0CDgQ9QEwAg&dur=317 ale równie dobrze np. Almette :)

    OdpowiedzUsuń
  8. zrobiłam udało się. PYSZNE :) potwierdzam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A mrozony szpinak ma byc rozdrobniony czy w lisciach?

    OdpowiedzUsuń
  10. Proponuję dać rozdrobniony :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...