Dziś kolejna nietypowa odsłona wielkanocnego dania, tym razem na słodko. Chociaż mazurek kajmakowy z bakaliami to mój zdecydowany numer jeden, w tym roku chciałam spróbować jakiejś oryginalnej wersji. Akurat tak się zdarzyło, że w moje ręce wpadł słoik masła orzechowego. Fistaszkowy mazurek? Czemu nie! Kruchy spód i słodko-słone wykończenie. Mazurek nowoczesny i z pewnością warty wypróbowania.
Przepis z Moich Wypieków
Składniki na 2 kwadratowe formy o boku 20 cm:
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 2 żółtka
Krem orzechowy:
- 150 g masła orzechowego
- 150 g mascarpone lub serka kremowego
- 100 g białej czekolady, roztopionej
Wierzch:
- orzeszki ziemne
- 150 g mlecznej czekolady, roztopionej
Składniki na ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na minimum 1 h. Po tym czasie podzielić na pół i wylepić dno foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w temp. 200°C przez ok. 20 minut. W tym czasie zmiksować mascarpone bądź serek z masłem orzechowym. Dodać przestudzoną czekoladę i wszystko wymieszać. Na ostudzonych spodach rozsmarować krem. Posypać równomiernie orzeszkami i zrobić kleksy z czekolady. Całość schłodzić. Smacznego!
Przecudowny mazurek (fajny pomysł z czekoladowymi ,,plamami") ubolewam nad tym, że u mnie w domu, mazurki nie są wielkanocną tradycją.. bo z chęcią bym takie ciacho widziała na moim stole ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam www.mybettermeals.blogspot.com :)
To jeden z lepszych mazurków jakie jadłam, mmm.. pyszności :)
OdpowiedzUsuńMmm pyszny! jeszcze nigdy nie jadłam mazurka, ale w tym roku specjalnie go zrobiłam, żeby przekonać się jaki to smak:)
OdpowiedzUsuńWygląda super! :)
OdpowiedzUsuńMmm... to by mi na pewno smakowalo ;);
OdpowiedzUsuńWyglada pieknie ;)
Fistaszki! <3
OdpowiedzUsuńMazurek fistaszkowy najlepszy na świecie!!!! ale....uzależnia :-)
OdpowiedzUsuń