28 marca 2013

Mazurek fistaszkowy

Dziś kolejna nietypowa odsłona wielkanocnego dania, tym razem na słodko. Chociaż mazurek kajmakowy z bakaliami to mój zdecydowany numer jeden, w tym roku chciałam spróbować jakiejś oryginalnej wersji. Akurat tak się zdarzyło, że w moje ręce wpadł słoik masła orzechowego. Fistaszkowy mazurek? Czemu nie! Kruchy spód i słodko-słone wykończenie. Mazurek nowoczesny i z pewnością warty wypróbowania.

Przepis z Moich Wypieków
Składniki na 2 kwadratowe formy o boku 20 cm:
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 2 żółtka
Krem orzechowy:
- 150 g masła orzechowego
- 150 g mascarpone lub serka kremowego
- 100 g białej czekolady, roztopionej
Wierzch:
- orzeszki ziemne
- 150 g mlecznej czekolady, roztopionej

Składniki na ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na minimum 1 h. Po tym czasie podzielić na pół i wylepić dno foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w temp. 200°C przez ok. 20 minut. W tym czasie zmiksować mascarpone bądź serek z masłem orzechowym. Dodać przestudzoną czekoladę i wszystko wymieszać. Na ostudzonych spodach rozsmarować krem. Posypać równomiernie orzeszkami i zrobić kleksy z czekolady. Całość schłodzić. Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Przecudowny mazurek (fajny pomysł z czekoladowymi ,,plamami") ubolewam nad tym, że u mnie w domu, mazurki nie są wielkanocną tradycją.. bo z chęcią bym takie ciacho widziała na moim stole ;)
    Pozdrawiam i zapraszam www.mybettermeals.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To jeden z lepszych mazurków jakie jadłam, mmm.. pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm pyszny! jeszcze nigdy nie jadłam mazurka, ale w tym roku specjalnie go zrobiłam, żeby przekonać się jaki to smak:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm... to by mi na pewno smakowalo ;);
    Wyglada pieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mazurek fistaszkowy najlepszy na świecie!!!! ale....uzależnia :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...