18 czerwca 2013

Młoda kapusta

Czekam na nią cały rok, a gdy tylko się pojawi, mogłabym jeść na okrągło. Młoda kapusta. W internecie można znaleźć mnóstwo sposobów na jej przygotowanie. W moim domu zawsze była gęsta, z dodatkiem przesmażonego boczku i dużej ilości świeżego koperku. Najlepiej podawać ją razem z młodymi ziemniaczkami i ulubionym kotletem. Prosty, tradycyjny obiad, który zasmakuje każdemu. 

Składniki:
- 1 młoda kapusta
- 200 g boczku wędzonego
- 1 łyżka octu
- 1-2 łyżki mąki
- szczypta soli
- sól i pieprz
- duży pęczek koperku, posiekany

Kapustę siekamy, myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Boczek kroimy, przesmażamy, na koniec dodając mąkę i robiąc zasmażkę. Dodajemy ją do kapusty. Doprawiamy octem oraz cukrem, solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy koperek i całość mieszamy. Smacznego!

3 komentarze:

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...