03 maja 2014

Moja ulubiona jajecznica

Ile gotujących, tyle różnych wariantów jajecznicy. Jedni lubią ją lekko ścięta, inni mocno, jedni preferują jajka usmażone na samym maśle, inni z wieloma dodatkami. Mój ulubiony sposób podania jajecznicy znajdziecie poniżej. 

Składniki:
- 2 duże jajka, rozbełtane 
- 1 pomidor śliwkowy, sparzony i obrany ze skórki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 szalotka
- 2 cienkie kabanosy
- świeżo mielony pieprz oraz sól
- suszona bazylia
- garść posiekanego szczypiorku

Jajka doprawiamy pieprzem oraz solą. Pomidory, paprykę,szalotkę oraz kabanosy kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy szalotkę. Następnie dodajemy kabanosy i paprykę. Smażymy przez minutę, potem dodajemy pomidory. Smażymy przez kolejna minutę i doprawiamy suszoną bazylią. Na koniec wlewamy jajka i smażymy aż się zetną. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Robię jajecznicę podobnie, ale bez kabanosów, ale taka też pewnie jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo smacznie:-)) też jestem fanką jajecznicy:-) pozdrawiam:-))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności, aż ślinka leci:)

    OdpowiedzUsuń
  4. jajecznica bez mięcha jak dla mnie nei wchodzi w gre. polecam dodac do jajecznicy kabanosy bekonowe. jak dla mnie to rewelka

    OdpowiedzUsuń
  5. ja tam na boczku uwielbiam :D wedzony od kani jak dla mnie jest najlepszy ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...