21 czerwca 2010
Łatwy chleb pszenno-żytni
Od pewnego czasu całkowicie zrezygnowałam z kupnego pieczywa. Postanowiłam robić sama, bo praca, choć czasami pracochłonna, zawsze jest warta zachodu.Przepis na poniższy chleb znalazłam na Pracowni Wypieków. Okazał się strzałem w 10, nie wymaga dużo pracy, a co najważniejsze smakuje wyśmienicie.
Składniki:
- 100 g mąki żytniej (użyłam typu 720)
- 300 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki suszonych drożdży
- 250 ml wody
Wszystkie składniki wymieszać w misce i odstawić na 12-16 h. Uformować okrągły kształt, przełożyć na blachę wysmarowaną oliwą i posypaną otrębami (można również, tak jak radzi Liska, przełożyć ciasto od keksówki i tam pozostawić do wyrośnięcia). Wierzch posypać mąką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 h. Piekarnik rozgrzać do 230ºC, na dno wsypać jedną szklankę kostek lodu. Wstawić chleb i piec przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 210ºC i dopiekać 30-40 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Piękny bochenek:)
OdpowiedzUsuńWygląda baaardzo smakowicie, pięknie popękał. ;)
OdpowiedzUsuń