17 czerwca 2010
Focaccia
Każdy region Włoch może pochwalić się inną odmianą focacci, od tej najbardziej tradycyjnej z rozmarynem i solą, po wersje z dodatkiem suszonych pomidorów lub oliwek. Podaje się ją najczęściej przed posiłkiem dla zaspokojenia 'pierwszego głodu'. Moja ulubiona focaccia to ta jeszcze ciepła, obowiązkowo z dużą ilością dobrej jakości oliwy z oliwek. Z sałatką caprese stanowi idealną parę.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 20 g drożdży
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 250 ml ciepłej wody
- gruba sól morska do posypania
W misce zmieszaj mąkę, sól i oliwę. Rozkrusz i rozpuść w ciepłej wodzie drożdże, po czym zagniataj je z mąką, aż do otrzymania elastycznego ciasta. Przykryte ciasto pozostaw na ok. 1,5 godziny w ciepłym miejscu. Po tym czasie obierz i drobno posiekaj czosnek, następnie razem z tymiankiem wgnieć go w ciasto. Nasmaruj oliwą blachę do pieczenia. Ciasto rozwałkuj na blacie posypanym odrobiną mąki na okrągły placek grubości ok. 1-2 cm. Umieść na blasze do pieczenia, ponakłuwaj widelcem i pozostaw na 20 min. do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 240ºC, focaccie posyp solą morską i skrop oliwą. Piecz przez ok. 20 min.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Dla mnie z oliwkami jest wspaniała, chociaż każda taka swieża, pachnaca by mnie uwiodła :)
OdpowiedzUsuń