20 marca 2012

Ciasto żurawinowe z białą czekoladą

Nie od dziś wiadomo, że żurawina tworzy z białą czekoladą parę doskonalą. Dlatego gdy natknęłam się na przepis na poniższe ciasto wiedziałam, że koniecznie muszę je zrobić. Nie rozczarowałam się. Słodka czekolada i kwaskowata żurawina zanurzona w lekko imbirowym cieście, do tego warstwa kremowego serka i polewa. Naprawdę warto spróbować.

Przepis z bloga Czarownica-Agata
Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
Ciasto:
- 3/4 kostki masła
- 1 szklanki brązowego cukru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mąki żytniej (dałam typ 720)
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki pokrojonych suszonych żurawin
- 1,5 tabliczki białej czekolady
Krem z serka:
- 250 g kremowego serka śmietankowego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 krople ekstraktu waniliowego
Polewa:
- 1 tabliczka białej czekolady
- 50 ml śmietanki kremówki

Ucieramy brązowy cukier z masłem, dodajemy jajka, ekstrakt waniliowy, imbir i sól. Następnie dodajemy przesianą mąkę, najpierw żytnią, potem tortową. Miksujemy do pełnego połączenia składników. Wrzucamy pokrojoną żurawinę i białą czekoladę. Mieszamy wszystkie składniki. Ciasto wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180ºC przez 30-35 minut. Studzimy, wyjmujemy z formy i odwracamy. Serek miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy ekstrakt i sok z cytryny. Całość łączymy i smarujemy ciasto kremem. Na tym etapie można ciasto udekorować suszoną żurawiną. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze śmietanką. Wlewamy do woreczka, nacinamy i polewamy ciasto. Zostawiamy do ostygnięcia. Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Kocham żurawinę, a biała czekolada to moje małe uzależnienie. To musi być wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciasto musi smakować wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepięknie! Żurawina i biała czekolada to zdecydowanie idealna kompozycja. Od dawna szukam dobrego przepisu na ciasto z białej czekolady więc zapisuje do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czytam czytam ten wstęp...i coraz to lepiej! Imbir, żurawina, biała czekolada...o rany. To musi smakować wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentuje się wyśmienicie!!

    OdpowiedzUsuń
  6. fenomenalne połączenie, aż ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  7. mam przeczucie, że będzie cudowne!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...