Nie od dziś wiadomo, że żurawina tworzy z białą czekoladą parę doskonalą. Dlatego gdy natknęłam się na przepis na poniższe ciasto wiedziałam, że koniecznie muszę je zrobić. Nie rozczarowałam się. Słodka czekolada i kwaskowata żurawina zanurzona w lekko imbirowym cieście, do tego warstwa kremowego serka i polewa. Naprawdę warto spróbować.
Przepis z bloga Czarownica-Agata
Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
Ciasto:
- 3/4 kostki masła
- 1 szklanki brązowego cukru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mąki żytniej (dałam typ 720)
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki pokrojonych suszonych żurawin
- 1,5 tabliczki białej czekolady
Krem z serka:
- 250 g kremowego serka śmietankowego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 krople ekstraktu waniliowego
Polewa:
- 1 tabliczka białej czekolady
- 50 ml śmietanki kremówki
Ucieramy brązowy cukier z masłem, dodajemy jajka, ekstrakt waniliowy, imbir i sól. Następnie dodajemy przesianą mąkę, najpierw żytnią, potem tortową. Miksujemy do pełnego połączenia składników. Wrzucamy pokrojoną żurawinę i białą czekoladę. Mieszamy wszystkie składniki. Ciasto wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180ºC przez 30-35 minut. Studzimy, wyjmujemy z formy i odwracamy. Serek miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy ekstrakt i sok z cytryny. Całość łączymy i smarujemy ciasto kremem. Na tym etapie można ciasto udekorować suszoną żurawiną. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze śmietanką. Wlewamy do woreczka, nacinamy i polewamy ciasto. Zostawiamy do ostygnięcia. Smacznego!
Kocham żurawinę, a biała czekolada to moje małe uzależnienie. To musi być wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto musi smakować wspaniale!
OdpowiedzUsuńjakie eleganckie ciasto!
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie! Żurawina i biała czekolada to zdecydowanie idealna kompozycja. Od dawna szukam dobrego przepisu na ciasto z białej czekolady więc zapisuje do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńCzytam czytam ten wstęp...i coraz to lepiej! Imbir, żurawina, biała czekolada...o rany. To musi smakować wspaniale!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wyśmienicie!!
OdpowiedzUsuńfenomenalne połączenie, aż ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńmam przeczucie, że będzie cudowne!
OdpowiedzUsuń