Święta zbliżają się ogromnymi krokami. Na blogach królują już wielkanocne przysmaki, więc aby nie pozostawać w tyle, i ja proponuję Wam jedno z najpopularniejszych świątecznych ciast - babkę. Jest bardzo prosta w wykonaniu, lecz dodatek suszonych śliwek na wierzchu sprawia, iż staje się nieco bardziej elegancka. Jeśli jeszcze nie macie swojego ulubionego przepisu na babkę, może warto spróbować?
Przepis z "Polska na słodko" Wandy Jackowskiej
Składniki:
- 40 dag mąki pszennej
- 25 dag cukru
- 20 dag śliwek suszonych
- 20 dag masła
- 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
- 5 łyżek wody
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 kieliszki rumu
- aromat rumowy
- opakowanie cukru waniliowego
Formę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Śliwki zalać rumem, odstawić na 1 h. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym. Masło, olej, wodę, kilka kropli aromatu rumowego i cukier podgrzać w dużym garnku, stale mieszając, aż powstanie gładka masa. Przestudzić. Dodać roztrzepane żółtka i kakao, dokładnie wymieszać. Wsypywać stopniowo suche składniki, dokładnie mieszając całość. Na koniec ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją w ciasto. Śliwki odsączyć z rumu. Ciasto wylać do formy, na wierzchu ułożyć śliwki. Piec w temp. 160ºC przez 60-70 minut. Smacznego!
Uwielbiam babki...
OdpowiedzUsuńCiekawe jak ta wygląda w przekroju... ; )
wygląda cudnie, ale smakowac musi bosko!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
Szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
To prawda, że teraz babki zdominowały durszlak ;) Ale takich smakowitych jak Twoja nigdy za wiele!
OdpowiedzUsuńPięknie wyglada..zapraszam do akcji Babki i babeczki..
OdpowiedzUsuń