Na początku chciałam Was przeprosić za dość długą nieobecność i brak nowych przepisów. Postaram się jak najszybciej nadrobić zaległości i nie dopuścić do takich zaniedbań w przyszłości.
Nie mam ostatnio czasu na wymyślne obiady, dlatego najczęściej sięgam po wszelkiego rodzaju makarony, dorzucam kilka składników i mam gotowe danie. Tak też postąpiłam w przypadku dzisiejszego przepisu, a właściwie pomysłu na makaron soba, który można dowolnie modyfikować, w zależności od zawartości Waszej spiżarki. Ja postawiłam na podstawowe składniki kuchni azjatyckiej - sos sojowy, rybny, chili, olej sezamowy, dodałam chili i pietruszkę oraz podprażone orzechy nerkowca. Pyszne i szybkie, idealne dla zabieganych.
Na podstawie przepisu Jamiego Olivera z "30 minut w kuchni"
Składniki:
- 1 porcja makaronu soba
- 1/2 świeżej papryczki chili
- 1/4 czerwonej cebuli
- 1/2 małego pęczka natki pietruszki
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- sok z 1/2 limonki
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1/2 łyżeczki sosu rybnego
- kilka kropli sosu chili
- 30 g orzechów nerkowca
- 1/2 łyżeczki miodu
Makaron ugotować według przepisu na paczce. Pokroić drobno chili, cebulę oraz natkę pietruszki. Przełożyć do miski, dodać sos sojowy, rybny, sok z limonki, olej sezamowy oraz kilka kropli sosu chili, wymieszać. Na suchej patelni uprażyć orzechy. Zwiększyć ogień, polać je miodem, wymieszać. Połączyć razem wszystkie składniki. Smacznego!
Proste, szybkie, pyszne - w sam raz dla zabieganych!
OdpowiedzUsuńWidzę, że muszę posmakować nowy rodzaj makaronu... ; )
OdpowiedzUsuńślicznie.
OdpowiedzUsuń