15 listopada 2012

Muffiny orkiszowe z musem jabłkowym

Jak umilić sobie poranek w środku tygodnia, kiedy na leniwe, spokojne śniadanie brak nam czasu? Najlepiej złapać za coś słodkiego, ale nie mam tu na myśli słodkiej drożdżówki z budki zza rogiem zjadanej w pośpiechu w autobusie, a muffinkę. W całości na mące orkiszowej, nie za słodka, z jabłkowym musem wewnątrz, posypana płatkami migdałowymi. Jeśli nie na pierwsze, to na drugie śniadanie lub jako deser. Szybko się je przygotowuje i jeszcze szybciej znikają.

Składniki:
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- mus jabłkowy 
- płatki migdałowe

W dwóch oddzielnych miskach mieszamy składniki "mokre" i "suche", pomijając mus oraz płatki migdałowe. Wlewamy mokre do suchych i szybko mieszamy. Formę do muffin wykładamy papilotkami. Nakładamy po łyżce ciasta, następnie porcję musu i ponownie ciasta. Posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w temp. 180ºC przez 20-25 minut. Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Pyszne połączenie - ciasto orkiszowe i mus z jabłek.
    Pyszne babeczki!

    OdpowiedzUsuń
  2. poranek w końcówce tygodnia też bym tak chętnie umilała!

    OdpowiedzUsuń
  3. Szybki i łatwy przepis a jakie efekty!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. super :)

    PS: Nominowałam Twój blog do zabawy Liebster Blog
    Po więcej informacji zapraszam do mnie:
    http://kuchniapelnamagii.blogspot.com/2012/11/liebster-blog-award.html
    Pozdrawiam serdecznie i życzę miłej zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. o i u mnie nominacja :) Zapraszam do odebrania nominacji Liebster Blog , jeśli masz czas :)Pozdrawiam:)
    kasia
    notatnikkulinarny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...