Gdybym miała wybrać, kogo ze znanych kucharzy z chęcią wpuściłabym do swojej kuchni, na pierwszym miejscu wskazałabym Nigellę Lawson. Jej dania to dla mnie kwintesencją comfort food. Najnowszą książkę Nigelli - "Nigellissima" przyniósł mi Mikołaj i chociaż nie miałam wiele czasu,to przed wyjazdem z domu zdążyłam przygotować jedno danie. Przymierzałam się do sernika z nutellą, o którym słyszałam zanim dostałam książkę,ale w końcu wybór padł na kurczaka z papryką w pomidorach. Danie jest proste, szybkie a do tego smaczne, czyli spełnia moje 3 podstawowe wymogi. Taki kurczak na włoską nutę z pewnością Wam posmakuje.
Przepis z "Nigellissima" Nigelli Lawson
Składniki:
- 1 szalotka, posiekana
- 500 g mięsa z kurzych udek, pokrojonego w kawałki wielkości kęsa
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżki marsali
- 1 puszka krojonych pomidorów w puszce
- 190 g pieczonej papryki
- sól i pieprz
W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić szalotkę. Dodać kurczaka oraz oregano, wymieszać i chwilę podsmażyć. Następnie wlać marsalę, poczekać aż zawrze i dodać pomidory. Puszkę po pomidorach wypełnić do połowy wodą, zamieszać i wlać do garnka. Na koniec dodać paprykę pokrojoną w kawałki wielkości kurczaka. Doprawić szczyptą soli oraz pieprzu do smaku. Doprowadzić całość do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować ok. 20-30 minut, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje. W międzyczasie przemieszać całość kilka razy. Smacznego!
O serniku z nutellą również słyszałam i jak najbardziej jest na liście do zrobienia. A kurczak pieczoną papryką w pomidorach brzmi równie zachęcająco.
OdpowiedzUsuńBez dwóch zdań- Nigella królową Kuchni :)
OdpowiedzUsuńTen kurczak z książki Nigelli i mnie kusi.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo pysznie!
kurczak, moje ukochane mięsko :)
OdpowiedzUsuńkurczak jest dla mnie najmniej atrakcyjnym mięsem, ale zachciało mi się właśnie kurczaka teraz, pięknie pachnie:) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń