16 marca 2013

Comfort food - szarlotka

Każdy ma czasami taki dzień, kiedy ma ochotę zaszyć się w domowych pieleszach i zapomnieć o całym świecie. Ja chwytam wówczas za książkę albo dobry film, zaparzam herbatę i wskakuję pod koc. Do pełni szczęścia brakuje mi tylko domowego ciasta, takiego prawdziwego comfort food. Pod tym pojęciem kryje się dla mnie szarlotka. Prosta krucha szarlotka z jabłkami. Od lat robi ją moja Mama, dlatego tak bardzo kojarzy mi się z ciepłem, spokojem i beztroską. W kategorii ciast z jabłkami, zawsze będzie na pierwszym miejscu.

Składniki na blachę o wymiarach 24x40
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 kostka margaryny
- 2 łyżki śmietany
- 3 żółtka
- cukier waniliowy (32g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 kg jabłek

Składniki na kruche ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na min. 1/2 h. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i uprażyć. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, połową ciasta wylepić dno, resztę schować do lodówki. Podpiec spód przez ok. 10 minut w temp. 180°C. Następnie wyłożyć jabłka i przykryć je pozostałym ciastem. Piec w temp. 180°C przez ok. 50 minut. Smacznego!

3 komentarze:

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...