24 kwietnia 2013

Pieczone udka w sosie miodowo-cytrynowym

Ostatnio naszła mnie ochota na pieczonego kurczaka, ale brakowało mi pomysłu na jego przyrządzenie. Przypadkowo trafiłam na ten przepis i wiedziałam, że to będzie strzał w dziesiątkę. Połączeniu  słodkiego miodu i kwaśnej cytryny jest genialne. Bardzo proste danie, przy którym nie napracujecie się za wiele, a z pewnością ucieszy Wasze kubki smakowe.

Przepis z bloga Chilli&Tonka
Składniki:
- 5 udek z kurczaka, pozbawionych skóry
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- sok i skórka z cytryny
- 1,5 łyżki miodu
- 1,5 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- sól i pieprz

Kurczaka doprawić solą i pieprzem. Krótko obsmażyć udka na patelni. W garnuszku podgrzać miód, oliwę, czosnek oraz sok i skórkę z cytryny. Kurczaka przełożyć do dużego żaroodpornego naczynia. Polać sosem i posypać rozmarynem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec ok. 50-60 minut. W czasie pieczenia polewać sosem i obracać udka kilka razy. Smacznego!

2 komentarze:

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...