Witam Was serdecznie po świętach! Po godzinach stania przy garnkach w okresie przedświątecznym, nie jedna pani domu ma dość przygotowywania skomplikowanych i pracochłonnych dań. Dziś przedstawiam Was przepis na pszenny chleb, który praktycznie robi się sam. Będziecie potrzebować tylko 4 składników, miski, drewnianej łyżki i garnka rzymskiego. Chleb na pewno Wam się uda, nawet jeśli stawiacie pierwsze kroki w pieczeniu domowego pieczywa. Dla mnie zapach świeżo upieczonego bochenka nie ma sobie równych.
Przepis z bloga Pod beskidzkim niebem
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 350 ml wody
- 2 łyżeczki soli
- 5 g drożdży suszonych
Wsypać mąkę, sól oraz drożdże do miski, zalać wodą i całość wymieszać łyżką. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12-24 h. Po tym czasie wyjąć ciasto na oprószony mąką blat oraz rozciągnąć na kształt kwadrata. Dwa przeciwległe boki nałożyć na siebie, następnie kolejne dwa. Oprószyć chleb mąką i przełożyć do koszyczka bądź miski wysypanej mąką. Odstawić do wyrośnięcia na 30-60 minut. Garnek rzymski umieścić w zimnym piekarniku, który należy rozgrzać do temp. 225°C. Gdy chleb wyrośnie, delikatnie przełożyć go do rozgrzanego garnka. Piec pod pokrywką 25-30 minut, następnie zdjąć i dopiekać kolejne 15 minut. Wyjąć garnek z piekarnika, chwilkę odczekać i wyjąć z niego chleb. Smacznego!
Marzy mi się taki domowy chlebek:)
OdpowiedzUsuńWygląda jak z najlepszej piekarni! Cudo :D
OdpowiedzUsuńAle super wygląda. Musi smakować wspaniale:)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda i jaka ładna skórka :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam domowe pieczywo, chleb wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńPyszny musi być i ta chrupiąca skórka.... mmmmm :)
OdpowiedzUsuńależ się prezentuje ten chleb! Porywam przepis :)
OdpowiedzUsuńPrzepis idealny
OdpowiedzUsuńCzy musi być pieczony w garnku rzymskim?
OdpowiedzUsuńGarnek rzymski w przypadku tego chleba jest niezbędny. Myślę, że garnek żeliwny również by się sprawdził.
OdpowiedzUsuńNiestety nie posiadam takiego garnka. :( A może masz jakiś przepis na zwykły chleb pszenny bez mleka (mam w domu alergika), ale też tak szybki i udany tylko bez takiego garnka? :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie częściej goszczą u mnie chleby razowe, pszennych piekę niewiele. Bardzo prosty, a do tego smaczny jest chleb razowy, tutaj masz do niego link - http://kraina-smakow.blogspot.com/2014/01/prosty-chleb-razowy.html .
OdpowiedzUsuńGarnek rzymski wkłada się do zimnego piekarnika z włożonym ciastem.
OdpowiedzUsuńTak, zazwyczaj tak właśnie robimy, jednakże w przypadku tego chleba garnek rzymski nagrzewamy pusty, a dopiero potem przekładamy chleb :)
OdpowiedzUsuńPróbowałaś wkładać garnek z chlebem do zimnego piekarnika> ? tak jak to zazwyczaj się robi? czy on wtedy nie wyjdzie?
OdpowiedzUsuńPiekę chleby i taką metodą - nagrzewamy garnek z ciastem w środku, jednak w tym wypadku najpierw nagrzewamy SAM garnek, a potem przekładamy ciasto.
OdpowiedzUsuń