05 kwietnia 2013

Chleb pszenny bez wyrabiania

Witam Was serdecznie po świętach! Po godzinach stania przy garnkach w okresie przedświątecznym, nie jedna pani domu ma dość przygotowywania skomplikowanych i pracochłonnych dań. Dziś przedstawiam Was przepis na  pszenny chleb, który praktycznie robi się sam. Będziecie potrzebować tylko 4 składników, miski, drewnianej łyżki i garnka rzymskiego. Chleb na pewno Wam się uda, nawet jeśli stawiacie pierwsze kroki w pieczeniu domowego pieczywa. Dla mnie zapach świeżo upieczonego bochenka nie ma sobie równych.

Przepis z bloga Pod beskidzkim niebem 
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 350 ml wody
- 2 łyżeczki soli
- 5 g drożdży suszonych

Wsypać mąkę, sól oraz drożdże do miski, zalać wodą i całość wymieszać łyżką. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12-24 h. Po tym czasie wyjąć ciasto na oprószony mąką blat oraz rozciągnąć na kształt kwadrata. Dwa przeciwległe boki nałożyć na siebie, następnie kolejne dwa. Oprószyć chleb mąką i przełożyć do koszyczka bądź miski wysypanej mąką. Odstawić do wyrośnięcia na 30-60 minut. Garnek rzymski umieścić w zimnym piekarniku, który należy rozgrzać do temp. 225°C. Gdy chleb wyrośnie, delikatnie przełożyć go do rozgrzanego garnka. Piec pod pokrywką 25-30 minut, następnie zdjąć i dopiekać kolejne 15 minut. Wyjąć garnek z piekarnika, chwilkę odczekać i wyjąć z niego chleb. Smacznego!

16 komentarzy:

  1. Marzy mi się taki domowy chlebek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda jak z najlepszej piekarni! Cudo :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale super wygląda. Musi smakować wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super wygląda i jaka ładna skórka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam domowe pieczywo, chleb wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny musi być i ta chrupiąca skórka.... mmmmm :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ależ się prezentuje ten chleb! Porywam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy musi być pieczony w garnku rzymskim?

    OdpowiedzUsuń
  9. Garnek rzymski w przypadku tego chleba jest niezbędny. Myślę, że garnek żeliwny również by się sprawdził.

    OdpowiedzUsuń
  10. Niestety nie posiadam takiego garnka. :( A może masz jakiś przepis na zwykły chleb pszenny bez mleka (mam w domu alergika), ale też tak szybki i udany tylko bez takiego garnka? :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zdecydowanie częściej goszczą u mnie chleby razowe, pszennych piekę niewiele. Bardzo prosty, a do tego smaczny jest chleb razowy, tutaj masz do niego link - http://kraina-smakow.blogspot.com/2014/01/prosty-chleb-razowy.html .

    OdpowiedzUsuń
  12. Garnek rzymski wkłada się do zimnego piekarnika z włożonym ciastem.

    OdpowiedzUsuń
  13. Tak, zazwyczaj tak właśnie robimy, jednakże w przypadku tego chleba garnek rzymski nagrzewamy pusty, a dopiero potem przekładamy chleb :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Próbowałaś wkładać garnek z chlebem do zimnego piekarnika> ? tak jak to zazwyczaj się robi? czy on wtedy nie wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
  15. Piekę chleby i taką metodą - nagrzewamy garnek z ciastem w środku, jednak w tym wypadku najpierw nagrzewamy SAM garnek, a potem przekładamy ciasto.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...