Dziś krótki post, a w nim przepis na szybkie spaghetti a'la carbonara. Chociaż daleko jej do włoskiego oryginału, nadal smakuje świetnie. Jej przygotowania zajmie Wam tyle, co ugotowanie makaronu. Na szybki i prosty obiad - idealna.
Przepis z Ucztowisko
Składniki:
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- kilka cienkich plasterków pancetty lub wędzonego boczku, pokrojonych w kostkę
- mały pęczek natki pietruszki, posiekanej
- ser parmezan lub pecorino, starty
- 1 żółtko
- świeżo mielony pieprz
Wrzuć makaron do osolonej wrzącej wody. W czasie gotowania makaronu, podsmaż boczek na odrobinie oliwy, dorzuć czosnek i wymieszaj. Wlej połowę śmietanki, pozostałą wymieszaj z odrobiną tartego sera, natką oraz żółtkiem. Dodaj do pozostałych składników, wymieszaj i dopraw do smaku pieprzem. Ugotowany makaron wymieszaj z sosem. Przed podaniem, każda porcję posyp serem i natką. Smacznego!
uwielbiam!!!
OdpowiedzUsuńTen makaron chodzi za mna od wieków...
OdpowiedzUsuńUwielbiam makaron w połączeniu z kremowym sosem xD
OdpowiedzUsuńNajważniejsze że wyszło mniamnuśne!
OdpowiedzUsuń