29 kwietnia 2013

Migdałowe ciastka owsiane

Ciastka owsiane zawsze należały do moich ulubionych. Lubię wszystkie, od zwykłych owsianych, jak te "całuski", po wersje z czekoladą, np. te albo z ziarnami, jak te. Dziś przepis na ciastka owsiane o bardzo wyczuwalnym migdałowym aromacie z przepisu jednej z jurorek polskiej edycji programu Master Chef, Anny Starmach. Jej książka przypadkowo znalazła się w moich rękach i muszę przyznać, że znalazłam w niej kilka naprawdę ciekawych propozycji. Wracając jednak do ciastek, jeśli lubicie migdały, to koniecznie musicie je zrobić. Rodzynki można zastąpić innymi drobnymi bakaliami, np. żurawiną. Wiele owsianych ciastek już upiekłam, a te w moim rankingu plasują się na bardzo wysokiej pozycji.

Przepis z "Pyszne 25" Anny Starmach, z moimi zmianami
Składniki:
- 100 g mąki
- 50 g płatków owsianych
- 100 g mielonych migdałów
- 90 g brązowego cukru
- 100 g masła
- 50 g rodzynek
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło utrzeć z cukrem i jajkiem. Dodać pozostałe składniki, oprócz rodzynek, wymieszać mikserem. Na sam koniec dodać rodzynki i ponownie wymieszać. Układać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać. Piec ciastka w temp. 190°C  przez ok. 15 minut. Odczekać chwilkę przed zdjęciem z blachy. Smacznego!

2 komentarze:

  1. owsiane są najfajniejsze!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie ciasteczka:) a jeszcze do tego migdałowe - ideał:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...