17 maja 2013

Migdałowe biscotti z czekoladą


Od momentu, gdy zrobiłam swoje pierwsze biscotti, zakochałam się w tych włoskich sucharkach. Tym razem przedstawiam Wam je w odsłonie migdałowo-czekoladowej. W puszce można je przechowywać przez wiele dni, a gdy tylko najdzie nas ochota, rozkoszować się ich smakiem.

Przepis z "Kuchnia włoska", wydawnictwo Parragon
Składniki:
- 1 jajko
- 100 g cukru
- 150 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g gorzkiej czekolady, posiekanej
- 60 g płatków migdałowych, uprażonych  

Jajko ubić z cukrem i aromatem waniliowym. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i delikatnie wymieszać. Na sam koniec wsypać czekoladę oraz płatki migdałowe. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i uformować wałek długości ok. 25 cm i szerokości ok. 3 cm. Przełożyć go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 20-25 minut w temp. 180ºC. Następnie wyjąć, odczekać 5 minut i pokroić na ukośne plastry. Przełożyć je na blachę i piec 15 minut, odwracając w trakcie pieczenia. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut i przełożyć na kratkę. Smacznego!


4 komentarze:

  1. Bardzo fajne! Na pewno były pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam biscotti, a tak lubię kuchnię włoską... Chętnie skorzystam z przepisu, bo uwielbiam połączenie czekolady z migdałami. A tak poza tym bardzo fajny blog z zachęcającymi zdjęciami ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis,właśnie upiekłam te ciasteczka, są naprawdę pyszne. W przepisie jest mały błąd zamiast jako napisałaś masło. Pozdrawiam Julka :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się, że smakowały. Zaraz poprawię ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...